Prije dva dana S.M. je na policijskog službenika J.T. otvorio vatru na kojeg je ispalio sedam hitaca. Nakon pokušaja ubistva osumnjičeni je uhapšen te mu je određen jednomjesečni pritvor.

Kako navode iz Tužilaštva Brčko distrikta, pritvor je određen kako osumnjčeni ne bi ponovio ili dovršio krivično djelo za koje može dobiti zatvorsku kaznu najmanje tri godine.

-Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv S. M. zbog sumnje da je 6. juna oko 2:30 sati u ulici Mostarska, ispred ugostiteljskog objekta Belvedere, pucanjem iz pištolja pokušao lišiti života J. T. - istaknuli su iz brčanskog tužilaštva.

Kako su naveli iz Tužilaštva, njih dvojica su se zajedno zaputili ka brčanskom carinskom terminalu gdje je započeo sukob.

-Nakon toga, E. T. je osumnjičenog povezao do objekta Belvedere, dok ih je oštećeni pratio i sustigao na parkingu tog objekta gdje su nastavili verbalni sukob. Zatim je osumnjičeni, dok se J. T. nalazio u automobilu, iz svog vozila uzeo pištolj i, svjestan da ga može lišiti života, iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca prema njemu. Kako se zaključuje u naredbi, on je oštećenog pogodio u lijevu nadlakticu, nanijevši mu tešku tjelesnu povredu, i na više mjesta oštetio vozilo u kojem se nalazio J. T, nakon čega se s trećim licem odvezao s lica mjesta - dodaju iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Osumnjičeni je ubrzo lociran i uhapšen, a nakon zadržavanja i kriminalističke obrade u Policiji, sproveden je u prostorije Tužilaštva.

Tokom 24-satnog zadržavanja, Tužilaštvo je ispitalo osumnjičenog te podnijelo prijedlog za izdržavanje pritvora.

-Prijedlog za određivanje pritvora obrazložen je postojanjem opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna - dodali su iz brčanskog tužilaštva.

Osnovni sud Brčko distrikta odredio je pritvor S. M. u trajanju od jednog mjeseca, a koji počinje teći od trenutka njegovog hapšenja.

U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija neodložno nastavljaju istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela ubistva, u pokušaju i krivičnog djela neovlaštene nabavke i držanja oružja.