Rafael Nadal i Carlos Alcaraz će zajedno igrati u parovima za Španiju na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, saopćila je Španska teniska. Ova vijest dolazi tri dana nakon što je 21-godišnji Alcaraz prvi put osvojio Roland Garros, osiguravajući svoj treći Grand Slam trofej.

Isti tereni koji se koriste za Roland Garros svake godine bit će domaćini teniskih takmičenja na Olimpijadi. Nadal je rekorder po broju osvojenih Roland Garros turnira sa 14 titula.

Alcaraz, koji će nastupiti na svojim prvim Olimpijskim igrama, prepoznat je kao nasljednik Nadala u španskom tenisu i često ističe da je Nadal bio njegov heroj iz djetinjstva.

-Rafa i Carlos će igrati zajedno u Parizu - rekao je kapiten Španije David Ferrer.

Alcaraz je postavio osvajanje olimpijske medalje za Španiju kao jedan od svojih glavnih ciljeva. Rekao je nakon pobjede na Roland Garrosu da bi ove godine radije osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Parizu nego uspješno obranio naslov na Wimbledonu.

-Olimpijske igre su svake četiri godine i poseban su turnir gdje ne igrate samo za sebe, već za svoju zemlju, predstavljajući svakog Španca - rekao je drugoplasirani na ATP listi. "Mislim da bih ove godine izabrao olimpijsko zlato."

38-godišnji Nadal, koji će također igrati i pojedinačno, već posjeduje olimpijske zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji (2008) i parovima (2016 s Marc Lópezom) pored svojih 22 Grand Slam titula.

Nadal, koji je ove godine ispao u prvom kolu Roland Garrosa protiv Alexandra Zvereva, rekao je da je ovo vjerojatno njegova posljednja godina na turneji nakon niza povreda.

Ostali španski igrači u muškom olimpijskom timu bit će Pablo Carreño Busta, Alejandro Davidovich i Marcel Granollers.