Pravo je vrijeme za pripremu poslastice, a mi vam predstavljamo originalan recept za šampite koje će biti bolje nego one iz slastičarne.
Sastojci:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Za fil:
6 bjelanaca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
150 ml vode
Sok od 1 limuna
Priprema:
Umutite bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Lagano umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok kora ne poprimi blago žućkastu boju. Izvadite koru iz rerne i ostavite je da se ohladi. Umutite bjelanca u čvrst snijeg.
U šerpi prokuhajte vodu, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gust sirup (oko 10 minuta kuhanja). Polako sipajte vruć sirup u umućena bjelanca, neprestano muteći mikserom. Dodajte sok od limuna i nastavite da mutite dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
Na ohlađenu koru ravnomjerno rasporedite pripremljen fil. Poravnajte površinu i ostavite šampitu da se potpuno ohladi i stegne (najbolje nekoliko sati ili preko noći u frižideru). Prije sječenja šampite, možete je posuti šećerom u prahu ili rendanom čokoladom po želji.