Luk je jedna od onih namirnica koje koristimo svakodnevno, pa je najlakše obezbjediti se većom količinom odjednom i trošiti ga po potrebi.

I dok dobro znamo da je luk koji je neotvoren najbolje držati na tamnom, hladnijem, suvom mjestu, možda je dobro napomenuti i da je takve glavice luka važno držati u kesici s rupicama, otvorenoj posudi ili kutiji, odnosno tako da “dišu”, što je daleko bolja opcija nego da ih stavite u kesicu sa zip zatvaračem ili zatvorite u kutiju. Jer, u tom slučaju postoji mogućnost da će omekšati i pokvariti se prije nego što ste to očekivali.

U slučaju da ste luk već prepolovili (ili nasjeckali) i tek tada se sjetili da vam ipak neće trebati cijela glavica, stavite ga u posudu i dobro zatvorite pa spremite u frižider. Najbolje će biti da koristite staklenu posudu, jer one plastične mogle bi upiti miris luka kojeg ćete se kasnije teže riješiti. Očišćeni i nasjeckani ili luk koji ste narezali na veće komade tako u frižideru može stajati otprilike sedam dana.

U slučaju da ste luk prethodno obradili, takođe je potrebno da ga držite u frižideru, ali će takav moći da stoji tek oko tri dana.

Na kraju, ako mislite da u sedam dana nikako nećete stići da potrošite očišćeni luk, nasjeckajte ga i ubacite u kesicu sa zip zatvaračem, istisnite višak vazduha i stavite u zamrzivač. U slučaju da planirate da ga koristite u porcijama, možete ga smrznuti i tako da ga najprije rasporedite po papiru za pečenje kojim ste obložili plitku posudu za pečenje, pustiti da se u potpunosti smrzne, pa izvaditi iz zamrzivača i prebaciti u kesicu kako bi zauzimao što manje mjesta. Tako smrznuti luk biće dobra opcija za pirjanje i, primjera radi, pripremu karamelizovanog luka.