Puter se često koristi za pripremu slatkiša i slaniša, fantastičan je za domaće kiflice, jaja i meso su delikatesni kada se prže na puteru, a puter na hlebu pre džema gotovo je neophodan za doručak uz mlijeko.

Ipak, sječenje putera može da bude pipav posao, pogotovo ako je sobne temperature jer se kliza.

Kako biste uštedieli vrijeme, puter isecite čim ga kupite i poslije samo uzimajte koliko vam je potrebno. Čuvajte u frižideru, a ako vam treba sobne temperature, samo izvadite onoliko komada koliko vam je potrebno.

Za ovaj trik potrebni su vam pek-papir i kutija u kojoj ćete ga držati. Papir potom isijecite na onoliko pravougaonika koliko mislite da je dovoljno da fino podijelite puter.

Puter odmotajte, na nož stavite isečen pek-papir tako da preklopite i onda sijecite puter na komade, dok ne isiječete cijeli puter.