Najmanje 550 hodočasnika umrlo je tokom hadža, velikog hodočašća muslimana, koje se ove godine ponovno odvijalo na visokim temperaturama, piše AFP.

Brojni su vjernici stigli u Meku da bi obavili hadž, jednu od obveza koju jednom u životu moraju obaviti svi muslimanski vjernici pod uvjetom da su fizički sposobni krenuti na put do rodnoga mjesta poslanika Muhameda i pod uslovom da imaju dostatna finansijska sredstva.

Dozvole za Meku dodjeljuju se na temelju kvota po zemlji.

Najmanje 550 hodočasnika umrlo je tokom hadža zbog vrućine

Najviše je umrlo hodočasnika iz Egipta

Od 550 preminulih hodočasnika, najmanje ih je 323 bilo iz Egipta. Većina ih je podlegla bolestima povezanim s vrućinom, rekla su AFP-u dvojica arapskih diplomata.

-Egipćani su umrli zbog vrućine - rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupna brojka došla iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Meki.

Diplomati navode da je umrlo najmanje 60 Jordanaca.

Novi smrtni slučajevi povećavaju ukupan broj dosad prijavljenih u više zemalja na 577, navodi AFP. Diplomati su rekli da je ukupan broj preminulih u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, bio 550.

Najmanje 550 hodočasnika umrlo je tokom hadža zbog vrućine

Saudijske vlasti: Liječi se 2000 hodočasnika koji pate od toplotnog stresa

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Kairo surađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tokom hadža. Iako je u saopćenju ministarstva navedeno da je došlo do "određenog broja smrtnih slučajeva", nije navedeno jesu li među njima Egipćani.Saudijske vlasti izvijestile su o liječenju više od 2000 hodočasnika koji pate od toplinskog stresa, ali nisu ažurirale tu brojku od nedjelje i nisu pružile informacije o smrtnim slučajevima. Prošle godine je tokom hadža umrlo oko 240 hodočasnika iz raznih zemalja, a većina su bili Indonežani.

U Meki izmjerena temperatura veća od 50 stepeni

Na hodočašće sve više utječe klimatski poremećaj, prema saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca. U studiji piše da svakog desetljeća temperature na području hadža rastu za 0.4 Celzijeva stepena, piše Index.hr.
Temperatura u Meki je u ponedjeljak iznosila 51.8 Celzijevih satepeni, saopćio je saudijski nacionalni meteorološki centar. Novinari AFP-a u Mini, u blizini Meke, vidjeli su u ponedjeljak hodočasnike kako polijevaju glave bocama vode dok su volonteri dijelili hladne napitke i sladoled koji se brzo topi kako bi im pomogli da se rashlade.


Saudijski dužnosnici savjetovali su hodočasnicima da koriste suncobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu tokom najtoplijih sati dana. No, mnogi obredi hadža, uključujući molitvu na planini Arafat koja se održala u subotu, uključuju višesatni boravak na otvorenom tokom dana.

Neki hodočasnici rekli su kako su vidjeli nepomična tijela na cesti i službe hitne pomoći koje su ponekad izgledale preopterećene. U hadžu je ove godine učestvovalo oko 1.8 miliona hodočasnika, od kojih je 1.6 miliona iz inozemstva, kažu podaci saudijskih vlasti.