Čokoladna torta je klasik među desertima i omiljena poslastica mnogih. Sočna torta s bogatim čokoladnim okusom savršena je za svečane prilike, rođendane ili jednostavno kad želite počastiti sebe i svoje najmilije. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za sočnu čokoladnu tortu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje čokolade.
Sastojci za sočnu čokoladnu tortu
Za biskvit:
• 200 g brašna
• 200 g šećera
• 75 g kakao praha
• 1 ½ kašičice praška za pecivo
• 1 ½ kašičice sode bikarbone
• 1 kašičica soli
• 2 jaja
• 240 ml mlijeka
• 120 ml biljnog ulja
• 2 kašičice vanilin šećera
• 240 ml kipuće vode
Za čokoladni fil:
• 200 g tamne čokolade
• 200 ml slatke pavlake
• 100 g maslaca
Za glazuru:
• 150 g tamne čokolade
• 150 ml slatke pavlake
Priprema sočne čokoladne torte
Priprema biskvita:
1. Zagrijavanje rerne: Zagrijte rernu na 175°C. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje i premazati maslacem ili uljem.
2. Suhi sastojci: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
3. Mokri sastojci: U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, biljno ulje i vanilin šećer. Dodajte mokre sastojke u smjesu suhih sastojaka i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Dodavanje vode: Polako dodajte kipuću vodu u smjesu, miješajući kontinuirano. Smjesa će biti prilično tekuća, što je normalno.
5. Pečenje: Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj rerni 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi.
Priprema čokoladnog fila:
1. Topljenje čokolade: U zdjeli na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite tamnu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom i maslacem. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Hlađenje: Ostavite fil da se malo ohladi i zgusne, ali da ostane dovoljno mekan za premazivanje.
Sastavljanje torte:
1. Rezanje biskvita: Ohlađeni biskvit pažljivo prerežite na dva jednaka dijela.
2. Filovanje: Donju polovinu biskvita stavite na tanjir za posluživanje i premažite je polovinom čokoladnog fila. Zatim stavite gornju polovinu biskvita i premažite ostatkom fila.
Priprema glazure:
1. Topljenje čokolade: U zdjeli na pari (ili u mikrovalnoj pećnici) otopite tamnu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Premazivanje: Prelijte glazuru preko torte, ravnomjerno je raspoređujući po vrhu i stranama torte.
3. Hlađenje: Stavite tortu u frižider na najmanje sat vremena kako bi se glazura stvrdnula i svi okusi proželi.