Nakon godina postojanja u Hrvatskoj se zatvara Ludberška mljekara.
Kako su objavile Varaždinske vijesti, rad će biti obustavljen sredinom februara a radi se o kompaniji koja je bila decenijama sinonim za kvalitetne domaće proizvode.
Očekuje se da mljekara Bohnec uskoro prestane s otkupom mlijeka, a vlasnica Marijana Bohnec kao glavne razloge navodi pad primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te niske cijene uvoznih proizvoda, posebno sireva. Mljekara je koristila isključivo domaću sirovinu i nije mogla konkurirati velikim uvoznicima po cijenama.
Uvoz mliječnih proizvoda postojao i prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, ali tada je bio kontroliran kvotama, pojašnjavaju iz Bohnece.
Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju došlo je do nekontroliranog uvoza viškova mliječnih proizvoda iz drugih zemalja.
Osnovana 1934. godine
Mljekara "Antun Bohnec" osnovana je 1934. godine u Hrastovskom, gdje su proizvodili maslac i trapist. Proizvodi su se prodavali u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a kupci su ih mogli nabaviti i izravno kod kuće. Mlijeko su prikupljali s područja Slanja i Hrastovskog.
Kasnije se mljekara preselila u prostor tadašnjeg državnog dobra u Martijancu, a 1953. obitelj Bohnec kupila je vlastito imanje u Vrbanovcu. Tamo su, uz tov bikova i svinja te proizvodnju povrća, započeli pravu privatnu mljekarsku proizvodnju, koja se održala sve do danas.
Od 1976. godine mljekara je smještena u Ludbregu, a početkom 2000-ih preselila je cijelu proizvodnju u novi pogon, također u Ludbregu.
Proizvodnja i zaposlenici
Od 1990. do 2000. godine mljekara je povećala proizvodnju s približno 7.000 na čak 20.000 litara dnevno. Mljekara je tada, osim članova porodice, zapošljavala još tridesetak radnika te otkupljivala mlijeko od oko 600 kooperanata s područja Ludbrega i okolnih općina.
Proizvodni asortiman Bohneca obuhvaćao je polutvrde sireve (goudu, edamer, trapist), svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko.
U sklopu mljekare od 2000. godine djeluje i restoran Črn-bel, smješten na brežuljku iznad Ludbrega. Bio je omiljeno odredište za porodične i poslovne sastanke. Godine 2004. u staroj mljekari otvorena je pekara.
Poslovni problemi
Posljednje četiri godine Mljekara Bohnec poslovala je s godišnjim prihodom od oko milion eura, ali u istom razdoblju ostvarila je kumulativni gubitak od gotovo 800.000 eura. Svake godine bilježen je negativan rezultat.
Prije dvije godine mljekara je zapošljavala tridesetak radnika. Nakon što se Đuro Bohnec povukao u penziju, porodični je posao preuzela njegova porodica. Međutim, uprkos naporima, nisu uspjeli održati poslovanje. Mljekara uskoro prestaje s radom, a domaći Bohnecov sir, vrhnje i maslac više se neće proizvoditi.