Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ramzatrao je Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili zastupnici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Zastupnik Midhat Čaušević (SDA) je, uime predlagača, naveo da je Nešić, gostujući 21. maja ove godine u jednoj emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Po njegovim riječima, sve navedeno učinio je na brutalno uvredljiv način, stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije u prvom krugu izglasao smjenu Nenada Nešića, ministra sigurnosti.
Za smjenu je glasao 21 zastupnik i zastupnica, 11 je bilo protiv, dva su bila suzdržana.. Dom će se naknadno izjasniti o inicijativu za Nešićevu smjenu u drugom krugu glasanja


-Završili smo jednu iscrpljujuću i vrlo nepravednu tačku dnevnog reda. Na sceni imamo puno toga. Ako hoćemo dejtonsku BiH onda zakone i Ustav poštovati. SDA je pokušala da ospori slobodu jednog ministra. Kada je u pitanju Evropska unija isti taj ministar je dobio pohvale. Danas kad imamo na sceni dogovor SDA o prekompoziciji Vijeća ministara onda imamo na sceni pokušar prava mišljenja i slobodnog izražavanja. Svako od nas bi morao imati moral da poštuje žrtve. Nemojmo da se lažemo da nad Srbima nije bilo zločina. Već samo Srbi genocidaši. Gospodo, to nije govor budućnosti. To je sve drugo suprotno s ciljem stvaranje islamske Bosne i Hercegovine. Imamo jednaka prava na BiH kao i svi drugi narodi. Nešić nije svetac ali nije niko od njih koji predlažu njegovu smjenu. Ne može mene Kešo i Mašović ubijediti da oni žele više EU put nego Nešić – kazala je šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Nakon što nije smijenjen: Nešić poručio da treba raspravljati o smjeni Suljagića


Zatim se obratio i sam Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

-Neće me ućutkati. Neću prestati da pričam istinu, pričat ću o srspkim žrtvama ali isto ću tako pričati o skrnavljenju Memorijalnog centra Potočari. Umjesto danas da raspravljamo o smjeni Suljagića oni raspravljaju o Nešiću koji govori istinu. Dolaze nove generacije koje nisu spremne da šute. Srpski narod više ne može da podnosi nepravdu. Spreman sam da se poklonim svakoj žrtvi. Žrtva je žrtva, suza je suza, mi Srbi zaslužujemo da se naše žrtve poštuju. Na sjednici sam pokazao jednu sliku. Ja sam donio jednu sliku, jedna žrtva zaslužuje pijetet.


Nakon što nije smijenjen: Nešić poručio da treba raspravljati o smjeni Suljagića


Zastupnik Midhat Čaušević (SDA) je podsjetio da su u svom obrazloženju za pomenutu smjenu jasno detektovali propuste koji su evidentni, jedna od antidržavnih propusta Nešića jeste i njegov vic na račun žrtava genocida.

-Uz pomenuti vic koji je sraman, anticivilizacijski naveli smo i niz drugih radnji koje kontinuirano radi ministar (ne)sigurnosti, gdje je javnod pred širokim auditorijem zagovarao ideju da u Bosni i Hercegovini egzistiraju tri države umjesto jedne. Da Drina nije granica, da Bosna i Hercegovinu ne doživljava kao svoju domovinu i tako dalje.

Nakon što nije smijenjen: Nešić poručio da treba raspravljati o smjeni Suljagića