Američki glumac i komičar Martin Mull preminuo je 81. godini života u Los Angelesu.

Vijest o njegovoj smrti podijelila je kćerka Maggie Mull, koja je navela da je njen otac preminuo kod kuće u četvrtak nakon hrabre i duge borbe protiv teške bolesti.

- Bio je poznat po tome što je briljirao u svakoj zamislivoj kreativnoj disciplini, a također i po snimanju reklama za 'Red Roof Inn'. Njemu bi ta šala bila smiješna. Uvijek je bio zabavan. Moj tata će jako nedostajati supruzi i kćeri, prijateljima i kolegama s posla, kolegama umjetnicima, komičarima i muzičarima, što je znak da je doista bio izuzetna osoba mnogim ljudima - navela je Maggie Mull, koja je inače poznata spisateljica i crtačica stripova.

Martin Mull je zahvaljujući svojoj glumi i komediji, postao popularan 70-ih godina prošlog vijeka, a kasnije je bio jedna od omiljenih gostujućih zvijezda u sitcomima "Roseanne" i "Arrested Development".

On je također bio gitarist i slikar, a stekao je nacionalnu slavu stalnom ulogom u satiričnoj sapunici "Mary Hartman, Mary Hartman" koju je kreirao Norman Lear te glavnom ulogom u njenom spin offu "Fernwood Tonight", u kojem je glumio Bartha Gimblea, voditeljia satiričnog talk showa.

Mull je rođen u Chicagu, odrastao u Ohiju i Connecticutu, a studirao je umjetnost u Rhode Islandu i Rimu. Kombinovao je svoju muziku i komediju u modernim holivudskim klubovima 1970-ih. Također, ostat će upamćen i po ulogama u filmovima "Mr Mom" i "Clue".