Simit se priprema od osnovnih sastojaka: brašna, suhog kvasca, šećera, soli i maslinovog ulja, koji stvaraju glatku, elastičnu smjesu.
Sastojci:
10 g suhog kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
500 g glatkog brašna (plus 30-40 g po potrebi)
350 ml tople vode
60 ml ulja
60 ml tekuće melase
120 ml vode (za melasu)
200 g tostiranih sezamovih sjemenki
Priprema:
1. Pomiješajte kvasac, šećer, brašno i so, dodajte toplu vodu i ulje. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično.
2. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže 90 minuta.
3. Tostirajte sezamove sjemenke i pomiješajte melasu s vodom.
4. Podijelite tijesto na komade, oblikujte trake, prepletite ih i formirajte prstenove.
5. Umočite prstenove u melasu, pospite sezamom i stavite na lim za pečenje.
6. Ostavite da se dižu još 20 minuta, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 12-15 minuta.