Muslimani širom svijeta u toku ramazana za sehur i iftar pripremaju posebna jela.
Ishrana u toku mjeseca ibadeta, dobročinstva i oprosta razlikuje se od svakodnevne, a stručnjaci upozoravaju da je izuzetno bitno obratiti pažnju na to koju vrstu i koliko hrane unijeti u organizam.
Osobi koja posti potrebna je nutrijentima bogata ishrana, koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela.
Prijedlog za sehur - uljevak
Uljevak je staro bosansko jelo za čijhu pripremu je potrebno 10 do 15 minuta, a za pečenje isto toliko. Brzo će vas zasititi stoga je preporučljivo jesti za sehur.
Potrebni sastojci:
tri jaja
500 ml mlijeka
tri šolje brašna
jedna kašika praška za pecivo
sol
dvije do tri kašike maslaca
300 ml mlijeka za preliv

Način pripreme
Uljevak pripremite tako što ćete prvo umutiti jaja, a potom dodati mlijeko (500 ml) i brašno. Zatim dodajte slol i jednu kašikicu praška za pecivo.
Potom zagrijte rernu na 200 stepeni dok pripremate smjesu. Stavite dvije kašike maslaca u tepsiju, koju onda stavite u rernu da se zagrije. U zagrijanu tepsiju dodajte umućene sastojke i tepsiju vratite u rernu.
Uljevak pecite 15 do 20 minuta, potom ga izvadite iz rerne i isjecite na kockice. Zatim zalite uljevak mlijekom (300 ml) i vratite u rernu da se zapeče. Ako želite da vam lijepo porumeni ostavite uljevak duže da se peče. Pečen uljevak ostavite da se ohladi, nakon čega je spreman za serviranje i konzumiranje.
Prijedlog za iftar - rolovana piletina
Za iftar predlažemo da napravite rolovanu piletinu. Brzo, slasno i ukusno.
Sastojci:
veći pileći file
salama
nekoliko kriški sira gaude ili edamer
brašno, jaja, mlijeko i prezla
so
krompir
gljive ili povrća po izboru

Priprema:
Pileće filete izrezati na tanje šnicle, malo istući i posoliti, na njih staviti krišku sira i salame i lagano zarolati, po potrebi fiksirati čačkalicom. U jedan tanjir staviti malo brašna, u drugi umutiti jaje sa malo mlijeka i soli a u treći prezlu.
Rolnice valjati prvo u brašno, pa jaja i na kraju u prezlu i redati u tepsiju, krompir oguliti i isjeći na tanje kriške, kako bi se krompir ispekao a rolnice ne bi prepekle (zato su bolje rolovane jer se neće tako brzo isušiti), staviti soli i vegete, ulja i gljive i sve fino poredati po tepsiji.
Peći na 220 stepeni dok sve fino ne porumeni. I rolnice treba blago pouljiti.
Večeras zalaskom sunca nastupa ramazan. Prvi dan posta je u subotu, 1. marta.
Prema vaktiji za Sarajevo, sehur (početak posta) prvog dana ramazana je u 4:48, a iftar, (prekid posta), u 17:40.