Muslimani širom svijeta u toku ramazana za sehur i iftar pripremaju posebna jela.

Ishrana u toku mjeseca ibadeta, dobročinstva i oprosta razlikuje se od svakodnevne, a stručnjaci upozoravaju da je izuzetno bitno obratiti pažnju na to koju vrstu i koliko hrane unijeti u organizam.

Osobi koja posti potrebna je nutrijentima bogata ishrana, koja daje energiju neophodnu za sve funkcije tijela.

Prijedlog za sehur - uljevak

Uljevak je staro bosansko jelo za čijhu pripremu je potrebno 10 do 15 minuta, a za pečenje isto toliko. Brzo će vas zasititi stoga je preporučljivo jesti za sehur.

Potrebni sastojci:

tri jaja

500 ml mlijeka

tri šolje brašna

jedna kašika praška za pecivo

sol

dvije do tri kašike maslaca

300 ml mlijeka za preliv

Naši prijedlozi: Za sehur napravite uljevak, za iftar rolovanu piletinu

Način pripreme

Uljevak pripremite tako što ćete prvo umutiti jaja, a potom dodati mlijeko (500 ml) i brašno. Zatim dodajte slol i jednu kašikicu praška za pecivo.

Potom zagrijte rernu na 200 stepeni dok pripremate smjesu. Stavite dvije kašike maslaca u tepsiju, koju onda stavite u rernu da se zagrije. U zagrijanu tepsiju dodajte umućene sastojke i tepsiju vratite u rernu.

Uljevak pecite 15 do 20 minuta, potom ga izvadite iz rerne i isjecite na kockice. Zatim zalite uljevak mlijekom (300 ml) i vratite u rernu da se zapeče. Ako želite da vam lijepo porumeni ostavite uljevak duže da se peče. Pečen uljevak ostavite da se ohladi, nakon čega je spreman za serviranje i konzumiranje.

Prijedlog za iftar - rolovana piletina

Za iftar predlažemo da napravite rolovanu piletinu. Brzo, slasno i ukusno.

Sastojci:

veći pileći file

salama

nekoliko kriški sira gaude ili edamer

brašno, jaja, mlijeko i prezla

so

krompir

gljive ili povrća po izboru

Naši prijedlozi: Za sehur napravite uljevak, za iftar rolovanu piletinu

Priprema:

Pileće filete izrezati na tanje šnicle, malo istući i posoliti, na njih staviti krišku sira i salame i lagano zarolati, po potrebi fiksirati čačkalicom. U jedan tanjir staviti malo brašna, u drugi umutiti jaje sa malo mlijeka i soli a u treći prezlu.

Rolnice valjati prvo u brašno, pa jaja i na kraju u prezlu i redati u tepsiju, krompir oguliti i isjeći na tanje kriške, kako bi se krompir ispekao a rolnice ne bi prepekle (zato su bolje rolovane jer se neće tako brzo isušiti), staviti soli i vegete, ulja i gljive i sve fino poredati po tepsiji.

Peći na 220 stepeni dok sve fino ne porumeni. I rolnice treba blago pouljiti.

Večeras zalaskom sunca nastupa ramazan. Prvi dan posta je u subotu, 1. marta.

Prema vaktiji za Sarajevo, sehur (početak posta) prvog dana ramazana je u 4:48, a iftar, (prekid posta), u 17:40.