Kremlj je danas objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači "eskalaciju napetosti".

Stoltenberg je za britanski list Telegraph izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.

Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svojega nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s priopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tokom vikenda u Švicarskoj u kojemu stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.

Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao "mirovni samit" premda Moskva nije bila pozvana.

- Ovo je još jedna eskalacija napetosti - rekao je Peskov, komentiravši izjave generalnog sekretara NATO-a.

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju.

Putin rekao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat

- NATO je predan jamčenju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja - pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

- U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i aviona. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja - dodala je.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u februaru 2022. Danas tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijarda dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskom teritoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se odbranila.