Ministri odbrane država članica NATO-a razgovarat će na sastanku sutra i prekosutra u Bruxellesu o prilagodbi nuklearnih kapaciteta sadašnjem sigurnosnom okruženju, izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


-U okviru ministarskog sastanka sastat će se grupa za nuklearno planiranje, gdje će saveznici razgovarati o tekućoj prilagodbi nuklearnih sposobnosti sadašnjem sigurnosnom okruženju - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.


Poruka Moskvi

Na pitanje kakvu poruku NATO s tim šalje Moskvi, Stoltenberg je rekao da saveznici “moraju moći jasno komunicirati da je naše nuklearno odvraćanje učinkovito, sigurno i pouzdano”.

-I to je ono što radimo moderniziranjem, vježbanjem i komuniciranjem o onome što radimo - dodao je.

Rekao je da je u tome već ostvaren znatan napredak, da je Nizozemska ovog mjeseca proglasila prve borbene avione F-35 spremnima za NATO-ovu nuklearnu misiju, da SAD modernizira svoje nuklearno oružje u Evropi.

"NATO-ova nuklearna misija ostaje ista"


-Kako se izazovi razvijaju, NATO-ova nuklearna misija ostaje ista. Očuvati mir i odvratiti agresiju - rekao je Stoltenberg, dodajući da nuklearnu prijetnju ne predstavlja samo Rusija nego i Kina i Sjeverna Koreja.


Ministri će također razgovarati o sve intenzivnijoj kampanji neprijateljskog djelovanja Rusije u zemljama NATO-a - sabotažama, nasilju, kibernetičkim napadima i dezinformacijama, javlja Hina.

-Saveznici poduzimaju odlučne mjere, provode hapšenja i pokreću pravne postupke. Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kao i razmjenu informacija i obavještajnih podataka - rekao je glavni tajnik.

"Rusija nas neće spriječiti"

Istakao je da akcije Rusije neće spriječiti saveznike da nastave podržavati Ukrajinu.

-Na ovom sastanku ministara odbrane pojačat ćemo našu potporu Ukrajini, ojačati našu odbranu i poslati snažnu poruku odvraćanja našim protivnicima - rekao je Stoltenberg.

Rekao je kako očekuje da će saveznici do samita NATO-a od 9. do 11. jula u Washingtonu te na samom samitu najaviti veliku pomoć Ukrajini u vojnoj opremi, protuzračnoj odbrani, topništvu, projektilima.