Ponekad se susrećemo s ljudima koji tvrde da nikada nisu oboljeli. Kad dođe do promjena u vremenu i padova temperature tipičnih za prijelazna godišnja doba, korisno je prisjetiti se nekih trikova za jačanje imuniteta.

Idite na spavanje ranije

Osobe koje spavaju osam sati tokom noći imaju manje šanse da zakače virus u odnosu na one koji spavaju sedam ili manje sati, tvrde stručnjaci. Organizam se noću obnavlja i uravnotežuje hormon stresa koji nas čine podložnijim različitim infekcijama.

Jedite “šarenu” hranu

Ako jedete namirnice u različitim bojama, nećete imati sve potrebne antioksidanse i pomoći organizmu da se odbrani od virusa. Neka se na vašem tanjiru nađe voće i povrće poput bundeve, slatkog krompira i šargarepe, zeleno lisnato povrće, citrusno i bobičasto voće, kiseli kupus i paprika, bademi i drugi orašasti plodovi.

Pijte zeleni čaj

Studija provedena u Americi pokazala je da osobe koje popiju šolju zelenog ili crnog čaja u toku dana stvaraju tri puta više interferona, moćnog proteina koji uništava viruse koji nas napadaju. Osim otpornosti na bolesti, zeleni čaj kao jedan od namirnica najbogatijih antioksidansima poznat je i po mnogim drugim prednostima za zdravlje.

Unosite probiotike

Dobre bakterije u našim crijevima važne su za imunitet. Ako ne želite uzimati suplemente koji sadrže probiotike, unesite više fermentiranih proizvoda, jogurta ili kiselog kupusa, na primjer. Jedno od “alternativnih” i najukusnijih rješenja je – kimchi.

Ne dodirujte lice

Ako se odviknete od trljanja očiju, nosa i prinošenja ruku ustima, smanjit ćete rizik od respiratornih virusnih infekcija za 41 posto, pokazuju istraživanja. Redovno perite ruke, a tijekom sezone gripa ispirajte nos i grlo rastvorom morske soli u toploj vodi kako biste očistili neželjene čestice koje su se nakupile.