Atlanta Hawksi su u srijedu navečer na NBA draftu izabrali Zaccharia Risachera, a Francuska je u historijskoj noći za zemlju imala tri igrača među prvih šest."To je nevjerovatno", rekao je Risacher. “Trudimo se da predstavljamo našu zemlju i drago mi je što smo dio nje. Znate da dolazi još igrača.”


Risacher ne dolazi sa ogromnom visinom ili popularnošću Wembanjame, visokog centra koji je prošle godine otišao u San Antonio i osvojio nagradu za početnika godine.Ali Hawksi su ga vidjeli kao najbolji izbor u onome što se smatralo draftom bez elitnog talenta.


Zaccharia dolazi iz košarkaške porodice.Otac Stéphane Rémy Daniel Risacher je francuski bivši reprezentativac. Tokom svoje profesionalne klupske karijere, bio je šest puta All-Star francuske lige, kao i MVP Ol-star utakmice Francuske lige 1997. Bio je i dugogodišnji član seniorske reprezentacije Francuske. U francusku košarkašku Kuću slavnih primljen je 2019.


A sada je njegov 19-godišnji sin dobitnik nagrade za najboljeg mladog igrača Francuske lige prošle sezone i pobijedio je kolegu Francuza Alexa Sara u utrci za prvog picka.Kada se to desilo dobili smo novo poglavlje u historiji NBA drafta. Ovo je prvi put da je draft prošao uzastopne godine, a da prvi izbor nije bio neko ko je igrao na američkom koledžu.


Sarr je bio drugi u Washington Wizardsima nakon što je prošle godine igrao sa Perthom u Australijskoj nacionalnoj košarkaškoj ligi.Hjuston je brucoša iz Kentuckya Reeda Sheparda izabrao jer je u njemu vidio vrhunskog šutera za narednu sezonu. Jedan koledž igrač je bio prvi izbor drafta 13 godina uzastopno od 2010-22 prije nego što je Wembanyama prekinuo taj niz.Sada je draft lutrija pod francuskom vlašću.



Na draftu je izabran i najveći talenat na Balkanu Nikola Topić. Bek Crvene zvezde je izabran 12. pickom, a njegov NBA klub će biti Oklahoma City.Drugi krug drafta će biti održan večeras u studiju ESPN-a u New Yorku, a najviše pažnje će privući Bronny James, sin LeBrona Jamesa kojeg bi trebali Lakersi izabrati 55. pickom kako bi zaigrao s ocem.