Navika da se baca voda u kojoj ste kuhali tjesteninu sada može da postane prošlost.

Naima, ova voda može da se iskoristi u pripremi sosova, supa, gulaša, variva i ostalih jela.

Skrob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a takođe ona daje i punoću ukusa, pošto je so koja se dodaje u toku kuhanja najbolji pojačivač ukusa.

Ne pretjerujte sa količinom vode koju sipate. Ona treba samo da prekrije tjesteninu a ne da napunite cijelu šerpu vodom.

Na ovaj način voda će imati najbolju gustinu i ukus i bolje će poslužiti za pravljenje jela i zgušnjavanje.

Kad se tjestenina skuha u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mješavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.

I posljednje, ne dodajte ulje u vodu dok kuhate tjesteninu, već je stalno miješajte, pa se ništa neće slijepiti.