Dolaskom ljetnih mjeseci, a posebno ako je u najavi toplotni val, klima-uređaji postaju nezaobilazni u domovima i uredima.

Kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i zdravu kvalitetu zraka prilikom rada klima-uređaja, ključno je redovno čišćenje i održavanje.
Redovno čišćenje klima-uređaja prije početka ljetne sezone ključno je iz nekoliko razloga. Prije svega, čista klima-uređaj osigurava bolju učinkovitost i veću energetsku uštedu, što rezultira nižim računima za struju.

Drugo, redovno čišćenje sprečava nakupljanje prašine, plijesni i drugih alergena u zraku, što može poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu ili uredu.

Nadalje, održavanje klima-uređaja čistim smanjuje rizik od respiratornih problema i alergijskih reakcija među korisnicima.

Redovna dezinfekcija filtera klima-uređaja uklanja bakterije i druge mikrobe koji se mogu nakupiti unutar uređaja, čime se poboljšava opća higijena prostora.

Konačno, redovno održavanje produžuje životni vijek klima-uređaja, čineći ga pouzdanijim za dugoročnu upotrebu i manje podložnim kvarovima.

Sve ove prednosti čine redovno čišćenje klima-uređaja nužnim korakom za optimalno funkcioniranje i zdraviju okolinu tokom vrućih ljetnih mjeseci.

Prije čišćenja isključite uređaj iz struje

Prije nego što započnete s čišćenjem, obavezno uređaj isključite iz struje. Ovo je važno kako biste izbjegli bilo kakve potencijalne nezgode tokom čišćenja.

Očistite vanjsku jedinicu

U vanjskoj jedinici klima-uređaja često se nakupljaju prašina te lišće i drugi otpaci koji mogu ometati njen rad. Ovisno o tome gdje se nalazi vanjska jedinica klima-uređaja važno je pažljivo očistiti koristeći deterdžent za pranje posuđa i vodu. Isperite prljavštinu s rešetki i osušite površinu kako biste spriječili nakupljanje vlage.

Temeljito očistite unutarnju jedinicu

Pažljivo uklonite prednju masku ili poklopac unutarnje jedinice kako biste izvadili filtere i pripremili ih za čišćenje. Filtere izvadite i operite pod mlazom tople vode kako biste uklonili nakupljenu prašinu i nečistoće. Za dubinsko čišćenje, možete koristiti blagi deterdžent. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati filtere i sačekati da se potpuno osuše prije nego ih vratite natrag u klima-uređaj.

Redovno čišćenje filtera ne osigurava samo bolju kvalitetu zraka u prostoriji, već i produžuje životni vijek uređaja, čineći ga efikasnijim i manje podložnim kvarovima tokom intenzivne ljetne sezone.

Dezinficirajte filtere za čist zrak

Filteri klima-uređaja ključni su za kvalitet zraka prostora u kojem se boravi. Prilikom čišćenja i ispiranja filtera dobro je koristiti sredstva za dezinfekciju kako bi se uklonile potencijalne bakterije, plijesan i neugodni mirisi koji se mogu nakupiti tokom vremena. Koristite dezinfekcijsko sredstvo koje je namijenjeno za klima-uređaje ili pripremite otopinu s vodom i alkoholom.

Provjerite rad klima-uređaja

Nakon čišćenja i dezinfekcije, provjerite rad klima-uređaja. Uključite ga i osjetite je li zrak koji izlazi hladan i svjež. Ako primijetite bilo kakve probleme, kao što su slabiji protok zraka ili neuobičajeni zvukovi, možda će biti potrebno kontaktirati stručnjaka za servisiranje klima-uređaja, piše net.hr.