Razne su varijante popularnog banana hljeba, slasticu idealnu za kombiniranje sa slatkim namazima ili toplim napicima. Pritom, na ovaj način iskoristit ćete banane koje već duže stoje. Miran Karić velikodušno dijeli svoje recepte, a u emisiji ‘Kratko i slatko by Dolcela’ pokazao je kako on sprema ovu viralnu poslasticu.
Potrebni sastojci:
2-3 banane
4 kašike šećera ili meda
2 kašike integralnog brašna
7-8 kašika pšeničnog brašna
orasi
2 jaja
30 g putera
1 kašika Linolade
100 ml jogurta
vanilin šećer Dolcela
prašak za pecivo Dolcela
Priprema:
Umutite prvo šećer i puter, dodajte jaja i, kada dobijete kremastu teksturu, dodajte brašno i prašak za pecivo. U smjesu dodajte jogurt i ispasiranu bananu. Kolač pecite u kalupu za hljeb 50-ak minuta na 180 stepeni C.

E.M.