Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna, na primjer, da postoje dvije vrste: muška i ženska. Muška uskolisna (Plantago minor) je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim listovima. Zovu je i mala bokvica, trputac.

Na vrhu biljke nalazi se cvjetna klas zeleno-smeđe boje. Ljekoviti dio je korijen, listovi pre cvjetanja, a seme poslije sazrijevanja. Iako se smatra da su obe bokvice izuzetno djelotvorne, pojedini stručnjaci daju prednost muškoj.

Sirup za djecu

Sastojci u njoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Posebno je pogodna za djecu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji.

Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mjestu uboda insekata, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

I ženska širokolisna bokvica (Plantago Maior) je trajna biljka, ali sa listovima u obliku rozete. Jajolikog su oblika, dok je cvjetna stabljika uspravna i okrugla sa duguljastim cvetnim klasom na vrhu. U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma i velika bokvica, široki trputac.

Za liječenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mjestu, a korijen se vadi cijele godine.

Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lijek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Ovu biljku svi gaze, a nevjerovatno je zdrava

Lijek za rane

Bokvica se često spominje u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za liječenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija.

Posebno je odličan prirodni lijek za vidanje rana jer podstiče regeneraciju tkiva pa samim tim i zarastanje. Izmrvljeni listovi bokvice mogu pomoći u liječenju otvorenih rana izazvanih trombozom i liječenje pčelinjih uboda i uboda drugih insekata.

Pošto ima moć da ublaži upalne procese na koži nekada se bokvica često upotrebljavala i za liječenje akni. Iz istog razloga koristila se u liječenju hemoroida.

Blagotvorna sluz

Ova biljka ima visok sadržaj sluzi pa blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, zato treba znati da se od njenih svježih mladih listova može napraviti veoma ukusna salata koja uz to sadrži vitamin C i provitamin A.

Od svježe zgnječenog lišća i soka koji se dobija pravi se oblog za iste bolesti kod kojih pomaže i muška bokvica. Svaku ranu ili posjekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspješno može da zacjeli.

Osim muške i ženske bokvice, koje imaju najviše ljekovitih svojstava, postoji još 200 vrsta bokvice. Mogu se brati i bez straha koristiti jer nisu otrovne ni štetne. Postoji i mnogo recepata o korištenju bokvice, a najčešće se koriste eliksir, zatim zeleni sok i čaj.

„Plućni“ čaj

Kod bronhitisa, plućne i bronhijalne astme jako dobro djeluje čaj pripremljen na sljedeći način: u šolju hladne vode staviti krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu kašičicu smeđeg šećera, zakuvati, pustiti da četiri do pet puta zakipi, skinuti s vatre pa dodati punu čajnu kašičicu suvih listova bokvice. Pustiti da odstoji pola minute. Čaj se svaki put priprema svjež i pije se gutljaj po gutljaj što je moguće topliji.