Plastične flaše sadrže nanoplastiku koja se zadržava u tijelu i povezuje s teškim bolestima, upozorava doktor Saurab Set iz Kalifornije. On je ukazao na studiju koja je utvrdila da prosječna plastična flaša vode koja se prodaje u Americi sadrži 240.000 komada ovih čestica.

Kakve flaše treba koristiti

U videu koji je objavio na svom TikToku, gastroenterolog je rekao:

- Prestanite da pijete vodu iz plastične flaše za vodu. Te čestice mogu prodrijeti u ljudske ćelije, ući u krvotok i sve organe.

Umjesto toga, savjetovao je korištenje flaša za višekratnu upotrebu od nehrđajućeg čelika. Ljekar je istakao da je najštetnije piti vodu iz plastične faše kada su vrućine.


- Vrućina uzrokuje da se još više ispušta mikroplastika u flašu s vodom.
Istraživanja pokazala da su opasne

Studija objavljena 2023. godine, koristila je biološke modele i biomarkere za određivanje otrovnih djelovanja nanočestica kada se konzumiraju. Istraživači iz Velike Britanije otkrili su da mogu uzrokovati oksidacioni stres, oštetiti DNK i potaći upalne reakcije koji su povezani s nastankom najtežih bolesti.

Iz američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izjavili su za „Dejli mejl“ da ne treba praviti paniku oko flaširane vode. Agencija nije upoznata s naučnim dokazima koji bi mogli da zabrinu potrošače zbog potencijalnog nivoa kontaminacije mikroplastikom ili nanoplastikom u hrani, uključujući vodu u plastičnim flašama.