Postoji niz pasmina mačaka, koje se prilično razlikuju jedna od druge i lako ih je prepoznati po obliku ušiju, činjenici da nemaju dlaku ili pak nekoj drugoj karakteristici, koja je posebna baš za njih. No, premda su sve različite, neke su ipak veoma (estetski) specifične.

Jedna takva iznenadila je korisnike Instagrama, koji su se u šali pitali radi li se na snimci o mačke ili štakora? Jedan ju je komentator nazvao 'crat', spajajući prvo slovo riječi mačka i riječ štakor. Sam vlasnik podgrijao je raspravu napisavši da mačka nekim danima izgleda kao nešto veći štakor.

No, radi se o mački pasmine lykoi. Sam naziv dolazi od stare riječi za vuka i jasno je kako je od početka razvitka pasmine ova mačka ciljano 'napravljena' estetski drugačije od ostalih.

Izgled njene dlake je rezultat genetske mutacije koji za posljedicu ima nedostatak poddlake te dijelove tijela (na njušci, nogama i repu) koji uopće nemaju dlake.

Kako im često nedostaje dlake na repu, on podsjeća na štakorski. Ti glodavci su prepoznatljivi po svojem dražesnom dugom repu bez dlake, prenosi Jutarnji.