Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao da se faza intenzivnih borbi protiv palestinskog pokreta Hamas bliži kraju.

Netanyahu je također rekao da bi okončanje faze intenzivnih borbi u Gazi omogućilo raspoređivanje više izraelskih snaga duž izraelske sjeverne granice s Libanonom. Posljednjih sedmica napetosti između Izraela i libanskog pokreta Hezbolah, značajno rastu.

"Faza intenzivnih borbi protiv Hamasa se bliži kraju. To ne znači da se rat bliži kraju, ali rat u svojoj intenzivnoj fazi u Rafahu se bliži kraju", rekao je Netanyahu u intervjuu za Channel 14 televiziju.

Također je ponovio svoje odbacivanje ideje da bi Palestinske vlasti koje djeluju na okupiranoj Zapadnoj obali preuzele kontrolu nad Gazom umjesto Hamasa.

"Nakon što završi intenzivna faza (borbi), razmotrit ćemo mogućnost premještanja dijela snaga na sjever. I to ćemo učiniti. Prvenstveno u odbrambene svrhe, ali i kako bi se 'evakuirani' stanovnici mogli vratiti kućama", dodao je Netanyahu.

Izrael i libanski pokret Hezbolah sve češće gađaju jedni druge zračnim napadima od prošlog oktobra. Deseci hiljada civila evakuirani su s obje strane granice.