Uredništvo prestižnog američkog lista New York Timesa pozvalo je u petak predsjednika Joea Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću nakon njegove katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa.

U uvodnom članku objavljenom u petak navečer pod naslovom "Da bi služio zemlji, predsjednik Biden mora napustiti utrku" za Bijelu kuću, New York Times opisao je Joea Bidena kao "sjenu vođe", nakon što je 81-godišnji predsjednik "pao na vlastitom ispitu", prenosi Hina.

Neprepoznatljiv, Joe Biden gutao je riječi, nije dovršavao pojedine rečenice i gledao je u prazno tokom televizijskog dvoboja u četvrtak protiv svog republikanskog prethodnika i protukandidata na izborima u novembru.

New York Times poziva Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću

- Biden je bio predsjednik vrijedan divljenja. Pod njegovim vodstvom, država je napredovala i počela se suočavati s nizom dugoročnih izazova, a rane koje je otvorio Trump počele su zacjeljivati. Ali najveća usluga koju bi Biden danas mogao pružiti javnosti bila bi objava da se neće kandidirati za reizbor - napisao je New York Times.

Uredništvo New York Timesa čine ugledni urednici i treba odražavati vrijednosti medija.

Članovi Demokratske stranke također su doveli u pitanje Bidenovu sposobnost da preuzme novi mandat, što je izazvalo buru unutar stranke, ali je Joe Biden u petak rekao da može "obaviti posao", dobivši podršku dvojice svojih prethodnika Baracka Obame i Billa Clintona.