U cijelom svijetu značajno raste prodaja second-hand proizvoda, od garderobe do predmeta za dom, a taj podatak, uzmemo li u obzir visoku inflaciju, uštedu, brigu o okolišu i želji za posjedovanjem unikatnih i katakternih stvari, uopće ne treba čuditi.

Ako ste jedan od zaljubljenika u polovne stvari, zasigurno posjećujete brojne online platforme, buvljake i second-hand trgovine. Možda se pritom, ako uživate u cjenkanju, hvalite svojim pregovaračkim sposobnostima, a možda samo uživate upijati priče koje rabljeni predmeti sa sobom nose. Ipak, postoje stvari koje nikad ne biste trebali kupiti polovne. Popis donosi Money Digest.

Madraci

Kupnja korištenog madraca rijetko je kad dobra ideja. Čak i ako madrac izvana izgleda čisto, on predstavlja potencijalno leglo bakterija. Osim toga, madrac imaju određeni životni vijek što znači da će s vremenom, ako već nije postao mlohav, nuditi slabiju potporu vašoj kičmi. Sva upozorenja o kupnji rabljenog madraca tiču se i rabljenog jastuka. S druge strane, posteljina se može kupovati rabljena jer ju je lakše očistiti i pripremiti za novog korisnika.

Kacige

Bez obzira na sport kojim se bavite ili u kojem se želite okušati, uvijek je važno kupiti novu kacigu jer nema načina na koji možete utvrditi koliko je rabljena kaciga već korištena, ima li oštećenja te može i pravilno apsorbirati udarce u slučaju pada.

Posuđe s neprianjajućim premazom

Da, ponekad je jako zgodno pronaći staro porculansko i stakleno posuđe, ali svakako treba izbjegavati lonce i tave s neprianjajućim premazom. Takav se premaz s vremenom može razgraditi, što se pogoršava ogrebotinama, pregrijavanjem i udubljenjima, a budući da sadržava hemikalije predstavlja opasnost ukoliko dođe u kontakt s hranom.

Lijekovi i kozmetika

Pod svaku cijenu treba izbjegavati kupnju rabljenih lijekova, vitamina, tableta i kozmetike! Razlog je vrlo jednostavan i opravdan: osim upitne zakonitosti kupnje i prodaje lijekova na recept bez dozvole, oni također mogu biti zastarjeli ili istekli. Čak i neotvoreni medicinski, kozmetički i drugi toaletni proizvodi podliježu roku valjanosti. Što je još gore, oni koji su otvoreni mogu sadržavati klice, bakterije i gljivice.

Nikada ne kupujte ove stvari u second hand-u: Razlozi će vas zgroziti

Uređaji i druga velika elektronika

Zvuči primamljivo "zgrabiti" povoljnu veš mašinu, TV ili frižider, ali čak i ako prodavači u tom trenutku mogu dokazati ispravnost tih uređaja, preporuka bi bila ipak propustiti priliku. Zašto? Osim što su zbog starosti podložniji kvaru, obično su manje energetski učinkoviti od novijih modela, što može povećati vaš račun za struju, piše Jutarnji List.