Lokalni izbori u BiH održavaju se 6. oktobra, a veliki broj stranaka već je prestavio kandidate za načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju Tuzla, za sada su poznata dva kandidata za gradonačelnika.

Zijad Lugavić je prijedlog SDP Tuzla, a SDA je predložila Zorana Blagojevića.

Blagojević je bivši ministar za boračka pitanja u Vladi TK i savjetnik bivšeg premijera FBiH, ali i nekadašnji politički direktor SDP-a.

- SDA ima kandidata, a podržat će ga DF, BH Zeleni i nezavisna lista. Riječ je o Zoranu Blagojeviću. U pitanju je dobar kandidat bez mrlje u karijeri. Očekujemo dobar rezultat kako za gradonačelnika tako i za samu listu za Gradsko vijeće - kazao je za Vijesti.ba Šefik Husić, predsjednik GO SDA Tuzla.

Kada je u pitanju lista za Gradsko vijeće Tuzla, nju predvodi upravo Šefik Husić.

- Imamo listu koju će predvoditi mladi i školovani ljudi kojima će država i interes građana biti na prvom mjestu, a na listi ćemo imati čak 18 žena - zaključuje Husić.

Lugavić nije želio komentarisati kandidaturu dok ona ne bude potvrđena od predsjednika SDP-a.


Zanimljivi izbori očekuju se u Lukavcu gdje su za sada dvije kandidature.

Aktuelni gradonačelnik Edin Delić i kandidat SDA Fahrudin Skopljak.

Delić za Vijesti.ba kaže kako očekuje da građani Lukavca prepoznaju njegov rad u protekla dva mandata.

- Očekujem jednu fer i korektnu kampanju, a nakon toga i pobjedu. Vjerujem da će građani prepoznati ono što smo radili u proteklom periodu i sve one projekte koje smo započeli. Prije svega mislim na fabriku pitke vode koju smo počeli graditi u Lukavcu - kazao je Delić.

Svoju šansu za pobjedu vidi i Fahrudin Skopljak, kandidat SDA.

- Ja očekujem mirnu kampanju i bez niskih udaraca. A, također, očekujemo da nakon osam godina u opoziciji SDA ima gradonačelnika Lukavca. Vjerujem u pobjedu - ističe Skopljak.

Osim dva pomenuta, špekuliše se da će i SDP i DF imati svoje kandidate za prvog čovjeka Lukavca, ali to još uvijek nije potvrđeno iz ovih stranaka.

U Banovićima će kandidat SDA biti Bego Gutić, aktuelni načelnik, a kandidata će imati i PDA.

Još uvijek iz ove stranke nije zvanično potvrđeno niti jedno ime, a najviše izgleda za kandidaturu ima Mehmed Hasanović.

Gutić je na proteklim izborima pobijedio upravo kandidata PDA.

- Očekujem jednu korektnu kampanju. A građani neka odaberu najboljeg kandidata za načelnika - istakao je Gutić.