Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik nastavlja sa najavama otcjepljenja ovog entiteta od BiH. Predlaže mirno razdruživanje entiteta kako bi entitet kojeg predvodi mogao sam odlučivati o svojoj sudbini.

Na ove ponovne najave mirnog razdruživanja oglasio se i premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić. U objavi na svom zvaničnom Facebook profilu kaže kako su oba entiteta u obavezi da pomognu Vladi BiH na njenom putu ka ispunjavanju međunarodnih obaveza.

-Po Ustavu Bosne i Hercegovine svaki entitet je dužan “pružiti svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.” Dakle Federacija BiH i Republika Srpska imaju ustavnu obavezu da državi pomažu na evropskom putu ispunjenjem preuzetih obaveza umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci; FBiH će u svom postupanju poštovati ustavne nadležnosti i ograničenja, te ćemo našoj jedinoj, jedinstvenoj i zajedničkoj državi pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima – navodi Nikšić.

U slučaju da primi bilo kakav akt koji bi podrivao državni suverenitet, Nikšić kaže da će isti biti proslijeđen Tužilaštvu.

- Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja krivičnih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – kaže Nikšić.