Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Bliži nam se početak Evropskog prvenstva u nogometu koje se otvara večeras utakmicom Njemačka -Škotska.Kao I uvijek kada je domaćin Njemačka očekuje se da turnir bude na najvišem nivou kao kada je ova zemlja bila domaćin Svjetskog prvenstva 2006.godine.

Uvijek pedantni Njemci potrude se da sve bude perfektno kada je u pitanju organizacija a ono što možda najviše impresionira su stadioni na Kojima će se igrati utakmice ovog prvenstva.

To su zaista prave sportske arene na kojima će vladati prava nogometna atmosfera a u ovom textu predstavit ćemo svih deset na Kojima će se igrati Euro.

Olimpijski stadion Berlin

Olimpiastadion, najveće mjesto na EUR0 2024, ugostio je svako finale njemačkog kupa od 1985., kao i nekoliko utakmica visokog profila na kontinentalnoj i međunarodnoj sceni. Berlin je bio domaćin finala Svjetskog prvenstva 2006. između Italije i Francuske. Devet godina kasnije, Barselona je pobijedila Juventus na i osvojila finale UEFA Lige prvaka. Kapacitet stadiona je 71.000 gledalaca i dom je berlinske Herte.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Olimpijski stadion u Berlinu, izgrađen je za Ljetne olimpijske igre 1936. Godine.Prva utakmica koja će se ovdje igrati bit će Španija protiv Hrvatske, dok će posljednja biti finale u julu.

Stadion Keln
Obično nazvan "RheinEnergie Stadium", ipak će se zvati stadion Keln tokom Eura 2024.

Na stadionu izgrađenom 1923. godin, svoje domaće utakmice igra ekipa bundesligaša Kelna. Kapaciteta je 43.000 gledalaca

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Bio je jedan od stadiona domaćina Svjetskom fudbalskom prvenstvu, koje se 2006. održalo u Njemačkoj.

BVB Stadion (Dortmund)

Signal Iduna Park Borussije Dortmund poprimio je novi identitet uoči predstojećeg Evropskog prvenstva.Stadion - dom finalista Lige šampiona Borusije Dortmund - zvaće se BVB Stadion Dortmund za vrijeme trajanja turnira.

Kapacitet stadiona je također smanjen na 62.000 uoči njegovih šest utakmica.
U njemu će se odigrati četiri utakmice po grupama,jedna osmine finala i jedno polufinale.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Jedan od najpoznatijih stadiona u svjetskom fudbalu zahvaljujući svojoj poznatoj tribini ‘Žutog zida’, BVB Stadion Dortmund jedna je od najvećih arena na UEFA EURO 2024. i ugostio je niz utakmica Svjetskog prvenstva i evropskih utakmica, uključujući UEFA Finale kupa iz 2001. između Liverpoola i Deportivo Alavesa.

Düsseldorf Arena
Stadion s krovom koji se može zatvoriti smješten je u četvrti Stokum, u Düsseldorfu, u glavnom gradu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Fudbalski klub Fortuna Düsseldorf na njemu dočekuje svoje protivnike u domaćim utakmicama. S preko 47.000 sjedišta za gledaoce ovo je deveti po veličini stadion u Njemačkoj.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

To je stadion koji će se koristiti za pet utakmica tokom cijelog turnira.Arena će ugostiti tri utakmice po grupama: Austrija - Francuska, Slovačka - Ukrajina i Albanija - Španija.
Zatim će odigrati meč osmine finala i jedno od četvrtfinala.

Frankfurt Arena

Frankfurt Arena će biti domaćin pet mečeva na Euru 2024, počevši od Belgije i Slovačke u Grupi E u ponedeljak (17. juna).Domaćin bundesligaša Ajntrahta iz Frankfurta će potom ugostiti Dansku protiv Engleske 20. juna, a potom će biti domaćin utakmici Njemačke i Švajcarske 23. juna.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

U posljednjoj utakmici na stadionu u Frankfurtu Slovačka i Rumunija će zaokružiti svoju kampanju u Grupi E.Stadion je prvi put izgrađen 1925. godine, a od 1963. ugošćuje Ajntraht iz Frankfurta.
Arena, koja ima krov na uvlačenje, rekonstruisana je uoči Svjetskog prvenstva 1974. prije posljednjeg renoviranja uoči FIFA Svetskog prvenstva 2006. godine.

Fudbalska arena Minhen


Izgradili su je lokalni rivali Bayern Minhen i 1860 Minhen. Na stadionu je odigrano nezaboravno finale Lige prvaka 2012. kada je Chelsea uprkos prednosti domaćeg terena savladao Bayern na jedanaesterce, te četvrtfinale UEFA EURO 2020 između Italije i Belgije.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

. Stadion ima kapacitet 66.000 gledalaca, domaći je teren Bayern Minhena.

Ovog puta, ugostit će šest utakmica, počevši od Njemačke protiv Škotske 14. juna i završavajući polufinalom 9. jula.

Stuttgart Arena

Stuttgart Arena renovirana je i modernizirana nekoliko puta otkako je izgrađena 1993. godine i na njenom terenu su se igrale utakmice Svjetskog prvenstva 1974. i 2006, kao i UEFA Evropskog prvenstva 1988. godine. Domaćin je VfB Stuttgarta i ima kapacitet 51.000 gledalaca.

Istorijski naziv objekta je Neckarstadion po rijeci koja protiče kroz Stuttgart. Pod tim imenom bila je domaćin finala Evropskog kupa 1988. dok je holandski klub PSV Ajndhoven pobijedio portugalsku Benfiku na penale.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Utakmice: Slovenija – Danska (16. jun), Njemačka – Mađarska (19. jun), Škotska – Mađarska (23. jun), Ukrajina – Belgija (26. jun), jedna utakmica u četvrtfinalu (5. jula).

Volksparkstadion (Hamburg)
Volksparkstadion u Hamburgu otvoren je 1953., ali je dobio značajnu nadogradnju 2000. godine. Stadion je bio domaćin utakmica UEFA Evropskog prvenstva 1988. te Svjetskim prvenstvima 1974. i 2006. godine. Danas ga koristi Hamburger SV, a kapacitet stadiona je 49.000 gledalaca.Rođen kao Bahrenfelder Stadion i svečano otvoren 1925. godine, a između 1951. i 1953., preimenovana je u Volksparkstadion i postala dom Hamburga 1963. godine.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Konačno, 1996. godine stari stadion je srušen, a novi, izgrađen od nule, svečano je otvoren u septembru 2000. godine, I zadržao je isto ime.Pet utakmica će se igrati u Hamburgu: Poljska - Holandija 16. juna; Hrvatska protiv Albanije tri dana kasnije; Gruzija protiv Češke 22. juna; ponovo Češka protiv Turske 26. juna; jedno od utakmica četvrtfinala 5. jula.

Arena AufSchalke (Gelsenkirhen)
Arena AufSchalke je stadion u gradu Gelsenkirhenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Riječ je domaćem stadionu kluba FC Schalke 04. Završen je u augustu 2001. nakon gotovo tri godine izgradnje, a ovaj multifunkcionalni stadion ima kapacitet 50.000 gledalaca.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Stadion koji se obično naziva 'Veltins-Arena' će se zvati 'ArenaAufSchalke' tokom Eura 2024.
ArenaAufSchalke će biti domaćin četiri meča tokom Eura 2024, : Srbija protiv Engleske 16. juna; Španija protiv Italije 20. juna; Gruzija protiv Portugala 26. juna; jedan meč osmine finala 30. juna.

Stadion Leipzig (Leipzig)

Dom bundesligaša RB Leipziga, stadion Leipzig – koji ima najsavremeniji krov – otvoren je 2004, nakon što je ponovno izgrađen unutar okvira starog Centralstadiona, najvećeg stadiona u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Stadion ima kapacitet 40.000 gledalaca.

Njemačka može biti ponosna na stadione na kojima će se igrati Euro

Na ovom stadionu će se igrati četiri susreta : 18.juna Portugal -Češka,21.juna Nizozemska-Francuska,24.juna Hrvatska-Italija i 2.jula jedna utakmica osmine finala.