Njemačka planira promijeniti propise za deportaciju Avganistanaca i Sirijaca koji su počinili teške zločine, objavio je u četvrtak kancelar Olaf Scholz.

Obraćajući se zastupnicima u parlamentu, nakon napada nožem u kojem je prošle sedmice ubijen policajac, Scholz je rekao da Njemačka neće tolerisati vjerske ekstremiste i kriminalce, koji iskorištavaju zakone zemlje koji štite izbjeglice.

- Takve kriminalce treba deportovati čak i ako dolaze iz Sirije i Avganistana. Ozbiljnim kriminalcima i teroristima ovdje nije mjesto. U takvim slučajevima sigurnosni interesi Njemačke nadmašuju interese zaštite počinitelja - rekao je on.

Scholz je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na zakonskim promjenama i praktičnim koracima kako bi se omogućila deportacija avganistanskih državljana koji su počinili terorističke akte ili teške zločine u matičnu zemlju, javlja Anadolu.

- Nećemo više tolerisati da se teroristički zločini veličaju i slave. Ovo je šamar žrtvama, njihovim najmilijima i našem demokratskom sistemu. Zbog toga ćemo pooštriti propise o deportaciji - rekao je Scholz i dodao da će biti deportovani i oni koji veličaju terorizam.