Njemački ministar odbrane Boris Pistorus predstavio je u srijedu prijedlog za selektivnu vojnu službu usmjerenu na dobrovoljce kako bi se ojačale oružane snage suočene s napetostima s Rusijom, nakon općeg protivljenja vraćanju vojnog roka.

Prijedlog je dio njemačkog pomaka prema snažnijoj vanjskoj i odbrambenoj politici, koju je kancelar Olaf Scholz najavio kao "prekretnicu ere" u danima nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Nakon 13 godinaOtprilike 13 godina nakon što je Njemačka obustavila masovnu regrutaciju, ministar odbrane Boris Pistorus rekao je u srijedu da će svi muškarci morati ispuniti upitnik kako bi se procijenila njihova podobnost i interes za vojnu službu nakon što napune 18 godina. Upitnik bi bio neobavezan za žene.

Zatim bi odabrao oko 10 posto prije nego što bi suzio izbor na najprikladnije i one motivirane da prođu šestomjesečnu osnovnu uslugu – s mogućnošću produženja do 17 mjeseci.

- Za vojnu službu trebaju biti odabrani oni koji su najprikladniji i najmotiviraniji - rekao je Pistorius novinarima, javlja Reuters.

Povećati broj mladih ljudiOvim novim modelom cilj je povećati broj mladih ljudi na dobrovolnom služenju vojnog roka na 15.000, što je povećanje od 5.000 u prvoj godini, saopćilo je ministarstvo, te bi taj broj rastao iz godine u godinu.

Pistorus je obećao da će Njemačku pretvoriti u naciju "spremnu za rat", upozorivši da bi se rat između NATO zapadnog odbrambenog saveza i Rusije mogao dogoditi za pet do osam godina.