Sarajevski dogovor, kojeg su Trojka i Ibrahim Hadžibajrić potpisali pred lokalne izbore 2020. godine, rezultirao je moralnim, infrastrukturalnim i političkim debaklom Kantona Sarajevo i jedinica lokalne samouprave gdje je on implementiran.

Iz SDA podsjećaju je da "njihov kandidat za načelnika Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić okončao je mandat na osuđeničkoj klupi i suočen je sa šokantnim optužnicama za pranje novca i organizovani kriminal".
Navodi se i da Hadžibajrićev nasljednik na poziciji, Irfan Čengić "sa sumnjivo stečenom diplomom još sumnjivijeg fakulteta PIM iz manjeg bh. entiteta ne odiše snagom osobe koja može da se bori protiv sumnjivih firmi i pojedinaca koji su u proteklom vremenu 'okupirali' općinu Stari Grad, poput kontroverznog vlasnika firme Monetize Ad koji mu je dao 'punu' podršku u njegovoj prošlogodišnjoj kampanji.

Iz SDA su komentarisali i odluku da Srđan Mandić ponovo bude kandidat za nečelnika Općine Centar. Smatraju da je Mandić po rezultatima bio jedan od najlošijih načelnika u historiji općine Centar, a vjerojatno i Kantona Sarajevo.

"Vjerovatno svjesni toga, dio Trojke ga je pokušao i opozvati pod teškim optužbama za nerad, kriminal i korupciju, ali je on uprkos odluci Općinskog vijeća uspio odgoditi tu smjenu za oktobar ove godine. Možda jedini gori od Mandića na poziciji načelnika bio je upravo Hasan Tanović. On je lijepo pričao, puno obećavao, a rezultati su mu na kraju bili katastrofalni. Tanović je završio mandat smatrajući da je uspjeh ako mu prođe predloženi Dnevni red na Općinskom vijeću.

SDP i Trojka, vjerovatno svjesni toga, pokušavaju se saprati od odgovornosti najavom kandidature Benjamine Karić, "koja i ako lijepo priča ima nikakve rezultate".

I ona je potrošila skoro 100 miliona KM kao gradonačelnica u posljednje četiri godine bez ijednog kapitalnog projekta, osim površnih sanacije fasada koje su u mandatu prošlog gradonačelnika Skake bili projekti redovnog održavanja u odnosu na sve kapitalne projekte koje je napravio poput Žičare, Olimpijskog muzeja, Bistričke stanice i tako dalje.

U Novom Gradu, svjesni da nemaju nikakve šanse, još nisu ponudili kandidata, a njihov "nestranački kadar", kako su prodavali Adnana Delića na prošlim izborima, završio je kao "ekspertni kadar" NiP-a, pa je sa završenim FASTO-m prihvatio da vodi prvo Ministarstvo privrede KS koje je svukao u ravan, a danas vodi važno Ministarstvo rada i socijalne politike - gdje je nametnut od visokog predstavnika.

Nermin Muzur je, može se reći, jedini od kandidata i načelnika "Sarajevskog dogovora" od 2020. godine, zahvaljujući PR-u, a ne nekim ozbiljnim rezultatima, ipak očuvao neki ugled i određeni stepen podrške građana. Međutim, građani još nisu adekvatno upoznati sa svim njegovim mahinacijama sa izdavanjem građevinskih dozvola i pogodovanju građevinskim lobijima, njegovom stranačkom i porodičnom zapošljavanju, te sumnjivim tenderima koje provodi, a o čemu ćemo svakako jasno i glasno govoriti u samoj kampanji, pa će i ta napuhana podrška građana ispuhati.

Posebno kada i u formalnu utrku uđe naš kandidat Samir Lokvančić, koji za razliku od Muzura nema nijednu mrlju u svojoj profesionalnoj i političkoj karijeri.

Amar Dovadžija, kao kandidat Trojke u Ilijašu na prošlim izborima, a sa kojim, sve su prilike, opet pokušavaju osvojiti tu općinu, nakon poraza se okušao kao direktor studentskih domova, a od tamo je, nakon što je dodatno devastirao tu važnu javnu ustanovu, otišao glavom bez obzira.

Nije otišao na biro, niti u realni sektor, nego ni manje ni više u kabinet ministra vanjskih poslova.

Otišao je opterećen krivičnom istragom koja je pokrenuta nakon što mu je Ured za borbu protiv korupcije utvrdio da je falsifikovao potvrdu o radnom iskustvu.

Otišao i iza sebe ostavio pustoš, zamislite šta bi uradio od Općine Ilijaš koju je SDA podigla sa skoro 70. mjesta po razvoju, na 13. mjesto po razvijenosti od svih Općina.

Zato se to, na svu sreću, neće desiti ni 2024. godine.

Kada su Općine Vogošća, Hadžić i Trnovo u pitanju, tu Trojka evidentno neće ni pokušati dati kandidata, barem ne ozbiljnog jer vjerujemo da su umorni od stalnih i ubjedljivih poraza u tim općinama

Dakle, "Sarajevski dogovor" 2020. godine je dobio djelimičnu podršku i povjerenje građana KS, ali su to povjerenje prokockali, a tu podršku su, to pokazuju sve relevantne ankete, izgubili.

Sarajevski dogovor će u oktobru doživjeti Sarajevski odgovor, odgovor građana jer Sarajevo ne trpi.

Mi smo to shvatili, naučili iz svojih grešaka, učimo i dalje, a vi ne želite da priznate nijednu grešku, ne želite ni da shvatite, pa ćete biti primorani shvatiti to na teži način u oktobru", piše u saopćenju koje je potpisao predsjednik Kantonalne organizacije Sarajevo Faruk Kapidžić.