Preseljenje u potpuno drugačiji grad zbog posla nije uvijek laka odluka.

Postoji mnogo faktora koje treba razmotriti, a troškovi su nesumnjivo visoko na listi. Ali koji je međunarodni grad najskuplji na svijetu za preseljenje iseljenika?

Hong Kong je ponovo osvojio titulu najskupljeg grada za radnike iz inostranstva u Mercerovom istraživanju troškova života za 2024. godinu, koje je objavljeno u ponedjeljak, 17. juna.

Azijski grad, koji je također bio na vrhu liste 2022. i 2023. godine, tijesno je slijedio Singapur, na drugom mjestu.

Veći dio ostatka top 10 zauzeli su švicarski gradovi, sa Cirihom, Ženevom, Bazelom i Bernom na trećem, četvrtom, petom i šestom mjestu.

Izvještaj je ispitao 226 gradova na osnovu komparativnih troškova preko 200 stavki u svakoj lokaciji, uključujući transport, hranu, odjeću, kućne potrepštine i zabavu.

New York je bio najskuplji američki grad, zauzevši sedmo mjesto, dok je glavni grad UK-a, London, koji je prošle godine bio na 17. mjestu, skočio na osmo mjesto. Nassau, Bahami zauzeo je deveto mjesto, dok je Los Angeles zaokružio top 10.

Prema izvještaju, skupi stambeni tržišta i povećani troškovi transporta, robe i usluga su među razlozima zašto su troškovi života u najskupljim gradovima posebno visoki.

-Trošak stanovanja je glavni faktor u rangiranju troškova života u gradovima," navodi se u studiji, ističući da zaposlenici koji troše značajan dio svog prihoda na stanarinu ili hipoteke imaju "manje raspoloživog prihoda za druge troškove - objavio je CNN.

-Između 2023. i 2024. godine, bilo je mnogo volatilnosti u ovom trošku širom svijeta, s cijenama rentanja stanova koje su značajno varirale između gradova.

Dodatno, "inflacija i fluktuacije tečaja" su navedeni kao faktori koji su direktno utjecali na "platu i uštede" međunarodnih radnika.

Na 92. mjestu, Toronto je rangiran kao najskuplji grad u Kanadi za međunarodne zaposlenike, a slijedi ga Vancouver na 101. mjestu.

Finansijski utjecaji

Dok se vrh liste malo promijenio u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, bilo je značajnih skokova niže na listi.

Među njima su bili Meksiko City i Monterrey u Meksiku, pri čemu je prvi skočio 46 mjesta na 33. mjesto, a drugi 40 mjesta na 115. mjesto.

Studija je također primijetila da su troškovi života u SAD-u "značajan problem" za 2024. godinu, sa sedam američkih gradova koji su se pojavili u top 20.

-Kako kompanije sa sjedištem u SAD-u nastavljaju tražiti talente globalno, inflacijski pritisci mogu nekim dolaznim stranim državljanima dati pauzu da prihvate poziciju u nekim od skupih gradova i metro područja u SAD-u - kaže Vince Cordova, partner i lider savjetovanja za mobilnost u Mercer US.

Stoga, vjerujemo da bi poslodavci trebali biti otvoreni u dijeljenju informacija o troškovima života i neto plaći s potencijalnim osobljem kako bi mogli bolje razumjeti finansijske utjecaje preseljenja u SAD i donijeti potpuno informiranu odluku o tome hoće li se preseliti.

Gradovi koji su rangirani kao najniži po troškovima života bili su Islamabad u Pakistanu i Lagos i Abuja u Nigeriji. Međutim, rečeno je da je to dijelom uzrokovano "devalvacijom valuta."

Cijena tuceta velikih jaja, litra maslinovog ulja i espresso kafe u popularnom kafiću bile su među 200 proizvoda uzetih u obzir prilikom određivanja rangiranja troškova života u svakom od gradova.

Prema studiji, cijena maslinovog ulja bila je najznačajniji porast u prosjeku.

-Problemi s troškovima života imali su značajan utjecaj na multinacionalne organizacije i njihove zaposlenike - rekla je Yvonne Traber, globalna liderka mobilnosti u Mercer-u, u izjavi.

-Važno je da organizacije budu informirane o trendovima troškova života i stopama inflacije te da traže povratne informacije od zaposlenika o tim pitanjima kako bi efikasno upravljale njihovim utjecajem.

Rangiranje gradova po troškovima života za 2024. godinu

- Hong Kong
- Singapur
- Cirih, Švicarska
- Ženeva, Švicarska
- Bazel, Švicarska
- Bern, Švicarska
- New York
- London, Ujedinjeno Kraljevstvo
- Nassau, Bahami
- Los Angeles