Norveška je danas ponudila velika područja u arktičkom podmorju za potragu za mineralima i namjerava dodijeliti dozvole kompanijama u prvoj polovini 2025. godine, objavilo je ministarstvo energetike.

Norveška bi tako mogla postati prva zemlja u svijetu koja će početi s komercijalnim rudarenjem u podmorju u nadi da će izvući minerale potrebne za solarne ploče, vjetroturbine i za baterije električnih automobila.

- Svijetu su potrebni minerali za zelenu tranziciju i vlada želi ispitati je li moguće održivo vaditi minerale s morskog dna u norveškom epikontinentalnom pojasu - rekao je u saopćenju ministar energetike Terje Aasland.

Preliminarne službene procjene pokazuju po vladinim navodima znatne nakupine metala i minerala, u rasponu od bakra do rijetkih Zemljinih minerala. U januaru je norveški parlament izglasao otvaranje oko 280.000 kvadratnih kilometara u podmorju za istraživanje minerala, na potezu od otoka Jan Mayen do arhipelaga Svalbard.

Vlada je danas ponudila područja koja pokrivaju oko 38 posto odobrene površine, a odabrala ih je na temelju interesa u rudarskom sektoru, saopćilo je ministarstvo energetike.

Ekolozi namjeravaju osporiti vladine planove na sudu. Područje ponuđeno za istraživanje "šokantno je veliko" s obzirom na upozorenja naučnika o mogućem utjecaju na osjetljive ekosisteme, naglasio je u srijedu Greenpeace.

Planiranom istraživanju protive se i zemlje poput Francuske i Evropski parlament, pozivajući na globalni moratorij kako bi se bolje proučio utjecaj na organizme u dubokom moru. Norveška vlada tvrdi da će početna faza istraživanja tek minimalno utjecati na organizme i da će kompanije morati pribaviti posebnu dozvolu za rudarenje.