Poljak u dobi od 39 godina priveden je na 12 dana zbog napada na dansku premijerku Mette Frederiksen dan prije u kojem je zadobila lakšu povredu vrata. Napad se dogodio jučer u središtu Kopenhagena.

-Hvala vam za mnogo, mnogo izraza podrške. To je nevjerojatno dirljivo - rekla je premijerka za novinsku agenciju Ritzau u pisanoj izjavi u subotu.

-Tužna sam i potresena jučerašnjom epizodom, ali sam inače dobro. Treba mi mir. I za tijelo i za dušu. Moram biti s porodicom i moram biti malo sama - rekla je.

Nekoliko evropskih čelnika osudilo je incident, koji se dogodio samo tri sedmice nakon što je slovački premijer Robert Fico teško povrijeđen u pokušaju ubojstva.

-To je neprihvatljivo i napad je na naša otvorena, demokratska društva - rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere za novinsku agenciju NTB.

Objavljeni detalji o napadaču

Danska policija objavila je da je osumnjičeni napadač bio pod utjecajem alkohola i droga i da nije znao da je žrtva danska premijerka.

-Ništa ne upućuje na politički motiv - rekao je njegov advokat na sudu u Kopenhagenu u subotu.

Incident se dogodio dva dana prije evropskih izbora.

-Danske vlasti rekle su nam da je privedena osoba poljski državljanin, koji je već neko vrijeme boravio u Danskoj - rekla je glasnogovornica poljskog ministarstva vanjskih poslova za poljski državni radio.

-Smatramo to izdvojenim, spontanim činom, a ne (...) planiranim napadom na premijerku - rekao je danski inspektor Trine Moller za Ritzau.