Prema pisanjima hrvatskih medija, češka porodica, koja je izgubila dječaka (9) u eksploziji do koje je došlo u srijedu na području hrvatskog grada Obrovac, ignorisala je upozorenja koja su postavljena na samom ulazu u vojni poligon i ipak prešla prag na opasno područje.


Naime, kako navodi Nacional.hr, otac se čak i fotografisao sa granatom koju su potom ponijeli sa sobom, a sa kojom se dječak igrao kada je došlo do eksplozije koja mu je oduzela život.

– Državljanin Češke (46) osumnjičen je za teško krivično djelo protiv opće bezbjednosti u vezi sa krivičnim djelom dovođenje u opasnost života i imovine, opasna radnja ili sredstvo – navela je portparolka zadarske policije Ivana Grbin.Tragedija se dogodila na vojnom poligonuVojni poligon Josip Markić, poznatiji pod nekadašnjim imenom Crvena Zemlja, na kojem se sve dešavalo, područje je od izuzetnog interesa za Hrvatsku. Vojska ga koristi za obuku. I tada su mjere bezbjednosti stroge, a prolaz je zabranjen.

Nakon svake obuke vrši se sanacija i čišćenje od ostataka eksplodiranih mina i eksploziva.

Otkriveno šta je eksplodiralo
Prema nekim nezvaničnim informacijama portala Danas navodno je riječ o granati iz ručnog minobacača koju su ovi Česi, sakupljači ovakvih čaura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava, ponijeli sa sobom.


Auto im se pokvario i dijete se najvjerovatnije igralo van auta sa tom granatom, udarajući je o asfalt, odnosno o tvrdu podlogu, što je bilo dovoljno da eksplodira jer takvi uređaji nemaju osigurač već se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu – navode hrvatski mediji.

Mještani su odahnuli što se ne radi o eksplozivnoj napravi odbačenoj u okolini.


Druga priča u rodnoj državiIzvor blizak porodici češkim medijima ispričao je drugačiju priču.


– Dijete te porodice je vjerovatno otišlo u žbunje da ode u toalet, ne znam. Tamo je navodno pronašao granatu. Podigao ju je i očigledno želio da je pokaže ostalima, a kako se približavao automobilima, granata je eksplodirala. To je ubilo dječaka – tvrde sagovornici RTL čiji je identitet zaštićen.

Poznato stanje povrijeđenih osoba


– Radi se o prodornim povredama stomaka. Nakon inicijalne trijaže i liječenja, gospođa je odmah operisana, hirurški zbrinuta i potom smještena na Odjeljenje intenzivne njege. Njeno trenutno stanje je stabilno – rekao je abdominalni hirurg Nediljko Jović, inače asistent direktora OB Zadar.

Policija, koja je sinoć i danas do popodneva obavila uviđaj, saopštila je da su Česi u automobilu ponijeli nepoznatu eksplozivnu napravu.

– Eksplozivna naprava je eksplodirala ispred automobila, a policijski službenici još utvrđuju okolnosti zbog kojih se eksplozivna naprava nalazila u automobilu – rekla je Ivana Grbin, portparol PU zadarske, dodajući da je Državno tužilaštvo naložilo obdukciju tijela djeteta.