Izraelska vojska preuzela je odgovornost danas rano ujutro za zračni napad na školu UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Pojasu Gaze, u kojoj se, kako tvrde Izraelci, "skrivala baza Hamasa.

-Vojni borbeni avioni izveli su precizni napad na bazu Hamasa koja se nalazi unutar UNRWA-ine škole u regiji Nousseirat - navodi se u saopćenju izraelske vojske.

-Teroristi Hamasa i Islamskog džihada koji su pripadali snagama Nukhba i koji su učestvovali u smrtonosnom napadu na zajednice u južnom Izraelu 7. oktobra djelovali su u ovom kompleksu. Teroristi su usmjeravali svoju kampanju terora iz područja škole dok su je iskorištavali i koristili kao sklonište - dodala je izraelska vojska.


"Ubijeno je najmanje 27 ljudi"

Međutim, Ismail Al-Thawabta, direktor vladinog ureda za medije kojim upravlja Hamas, odbacio je tvrdnje Izraela da se u školi nalazilo zapovjedno mjesto Hamasa dodavši kako je ubijeno najmanje 27 ljudi koji su tražili sklonište.


-Okupacija koristi laganje javnosti kroz lažne izmišljene priče kako bi opravdala brutalni zločin koji je izvršila nad desecima raseljenih osoba - rekao je Thawabta za Reuters.

Izraelska vojska tvrdi kako je prije napada borbenih aviona poduzela korake kako bi smanjila rizik od povrede civila. Izrael je dodao da neće biti prekida borbi tokom pregovora o prekidu vatre.


Pregovori o prekidu vatre

Washington i dalje snažno pritišće da se postigne dogovor. Direktor CIA-e William Burns sastao se s visokim dužnosnicima posrednika Katra i Egipta u srijedu u Dohi kako bi razgovarali o prijedlogu prekida vatre.

Od kratkog primirja koje je trajalo sedam dana u novembru, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali. Hamas je insistirao na svom zahtjevu za trajnim prekidom sukoba, dok Izrael kaže da je spreman razgovarati samo o privremenim pauzama dok Hamas ne bude poražen.