U novom talasu političkog nasilja u Novoj Kaledoniji, demonstranti su u nedjelju kasno uvečer zapalili vozila i zgrade među kojima i policijsku stanicu, rekli su zvaničnici, javlja Anadolu.

Došlo je do novog rasta nasilja i sukoba u glavnom gradu Noumei, kao i njegovoj okolini. Demonstranti u obližnjem gradu Dumbea napali su lokalnu policijsku stanicu, a prijavljeni su i sukobi u naseljima Vallee-du-Tir, Magenta i Tuband.

Do nemira je došlo nakon što je sedam lidera koji se zalažu za nezavisnost povezanih sa grupom optuženom za organizovanje smrtonosnih nereda prošlog mjeseca poslano u Francusku u istražni zatvor.

Francuske vlasti uhapsile su 11 vođa tokom operacije u Noumei prošle sedmice.

Prekomorska francuska teritorija doživjela je masovne nerede od 13. maja zbog izborne reforme kako bi se francuskim stanovnicima omogućilo da učestvuju na lokalnim izborima. Najmanje devet osoba je poginulo i povrijeđeno, a zabilježena su i podmetanja požara i pljačke.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 13. juna suspendovao reforme, za koje autohtoni narod Kanaka kaže da će ih marginalizirati. Macron je u maju posjetio Novu Kaledoniju i obećao da se reforme neće provoditi silom.

Procjenjuje se da su neredi nanijeli oko 1,6 milijardi dolara štete na privatnoj i javnoj imovini.

Francuska, koja je kolonizovala Novu Kaledoniju 1853. godine, ima složen odnos sa tom teritorijom. Kanaci, kojih je 112.000 u populaciji od 300.000, nastavljaju da se zalažu za nezavisnost.