Novinar Avdo Avdić danas je odgovorio na poziv SIPA-e te stigao u prostorije ove institucije kako bi bio ispitan.

-Očekujem da će se pripadnici SIPA-e ponašati u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da se radi o državnoj instituciji gdje oni moraju poštovati ZKP BiH, mada je isto to regulisano i na federalnom zakonu i zakonu Republike Srpske, Zakon o krivičnom postupku. Da se poštovao zakon ja danas uopće ne bi trebao biti ovdje na saslušanju u svojstvu svjedoka. Da sam osumnjičeni to je nešto drugo, ali su oni meni jučer rekli da sam ja svjedok. Po ZKP ja uopće ne mogu biti svjedok, sad ćemo da vidimo o čemu se radi pa ću kasnije moći iznijeti druge detalje - kazao je Avdić.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas će ispitati novinara Avdu Avdića zbog objave dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na proslavu neustavnog dana RS 9. januara 2023. godine.

Radi se o dokumentu koji je poslala vlada Srbije sigurnosnim strukturama u Bosni i Hercegovina kao najavu dolaska delegacije iz ove zemlje, kako bi se osigurala potrebna zaštita tokom boravka.