Konzumacija salate je jedan od najlakših i najukusnijih načina da unesemo barem pet porcija voća i povrća dnevno. Lisnato povrće nije samo bogato hranjivim tvarima, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.

Možete eksperimentirati s preljevima i dodacima te tako imati zanimljivije zdrave obroke, piše Real Simple.

1. Rimska salata

Jedna od klasičnih vrsta salate je rimska koja je lako prepoznatljiva.

Rimska salata je bogata vitaminima A i K te folatom. Najčešće se koristi za Cezar salatu". Također sadrži puno vode, umjerene količine vlakana i kalija, što je čini odličnim izborom za hidrataciju te zdravlje očiju, bolji metabolizam, probavu, imunitet i srce. Blagi okus ove salate dobar je s gotovo bilo kojom kombinacijom prelijeva.

2. Salata puterica

Puterica obiluje kalijem i vitaminima A i C. Kao i mnoge druge vrste salate, sadrži puno vode. Ovi hranjivi sastojci pomažu zdravlju srca, imunitetu, očima i stanicama, te vas održavaju hidratiziranim. Međutim, nikako je ne treba kuhati jer će postati gnjecava.

3. Iceberg salata

Iako iceberg salata često nije smatrana posebno hranjivom, to nije sasvim tačno. Iceberg salata je poznata po visokom udjelu vode, ali također sadrži vitamine A i K. Na primjer, jedna šolja usitnjene iceberg salate pokriva 40 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein te zeaksantin koji pomažu zdravlju očiju.

4. Špinat

Špinat se smatra izuzetno hranjivim povrćem, bogat je antioksidansima i vitaminom K, a sadrži i vitamin A i folat. Osim toga, špinat je bogat vodom, željezom i kalijem, što pomaže u održavanju energije i hidratacije te pomaže zdravlju krvi, očiju i srca.

5. Rukola

Rukola je zelena salata bogata vitaminom C, kalcijem i zdravim nitratima koji pomažu srcu. Okus joj je malo ljut. Rukolu možete koristiti umjesto bosiljka ili kao temelj za jednostavnu salatu s limunom, maslinovim uljem i parmezanom.