Složeni ugljikohidrati, koji se često nalaze u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i voću, bitne su komponente uravnotežene prehrane, a nutricionisti preporučuju konzumiranje kvinoje i slatkog krompira.

Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, koji se brzo probavljaju i mogu uzrokovati skokove u nivou šećera u krvi, složenim ugljikohidratima je potrebno više vremena da se razgrade, osiguravajući trajnije oslobađanje energije.

Kako starimo, naš metabolizam prirodno usporava, što čini izazovnijim održavanje zdrave težine i nivoa energije. Međutim, uključivanje određenih složenih ugljikohidrata u vašu prehranu može pomoći u suzbijanju ovog pada.

Dva složena ugljikohidrata koje možete dodati svojoj ishrani za brži metabolizam prema preporuci nutricionista su kvinoja i slatki krompir ili batat.

Kvinoja je žitarica bogata hranjivim tvarima i bogata proteinima i vlaknima, a unapređuje produženo oslobađanje energije poboljšavajući brzinu metabolizma kroz svoj termički učinak. Slično tome, slatki krompir je bogat dijetalnim vlaknima i prepun esencijalnih vitamina i minerala. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u probavi i pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, sprečavajući pad energije i prejedanje.

"S moje stručne tačke gledišta, dva povoljna izbora za uključivanje složenih ugljikohidrata u svakodnevnu prehranu su kvinoja i slatki krompir. Kvinoja je zrnasto sjeme koje donosi potpunu opskrbu proteinima", kazala je nutricionistica Varsha Khatri za SheFinds.com.

Nasuprot tome, slatki krompir ima dovoljan sadržaj vlakana, vitamina i minerala kao što je beta-karoten. Kontinuirano oslobađanje energije i podrška metaboličkoj funkciji postižu se unosom oba ova složena ugljikohidrata.