Nutricionistica Amela Ivković O’Reilly kuhala je zajedno sa našom Majom Munda u emisiji "Jelo moje porodice".
Podijelila je važne savjete koji se tiču podgrijavanja hrane i pojasnila šta smijemo a šta ne smijemo zagrijavati.
Kazala je da svi proteini, svi životinjski ali i veganski proizvodi mogu se koristiti ohlađeni u frižideru dva do tri dana nakon prve termičke obrade, a mogu se reintegrisati i u novi obrok. Možemo ih staviti u čorbe, supe, salate... čak je i preporučljivo zbog uštede vremena.
- Ono što mi zaista ne preporučujemo da se više puta termički obrađuje jeste zeleno lisnato povrće. Osim što gubi na kvaliteti, mineralima i vitaminima, ono oksidira, što znači da nije baš najzdravija opcija. S te strane to ne bi trebali ponovo termički obrađivati. Ali što se tiče brokule, karfiola, čvršće forme povrća, svakako to nije problem - rekla je.
Često se susrećemo i sa zabludama da se gljive ne smiju podrgrijati, kao ni grah. Međutim nutricionistica kaže da to nije nikakav problem, da ove namirnice možemo konzumirati kako ponovo podgrijane, tako i hladne sljedeći dan.