Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena 23. maja ove godine na Generalnoj skupštini UN. Prije nego što je rezolucija usvojena, srbijanska diplomatija je učinila sve kako ne bi došlo do usvajanja ove rezolucije. Na kraju nisu uspjeli s obzirom da je rezolucija usvojena i da već sada daje rezultate.

Cilj rezolucije je da se o genocidu u Srebrenici uči u školama te da se uvrsti u svjetski kalendar obilježavanja zločina. Do sada je upriličena izložba, koju priprema vrijedna ekipa Memorijalnog centra Potočari, u Zagrebu u sardnji sa ambasadom BiH.

Međutim, po prvi put se u nekom australskom parlamentu obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Član Parlamenta u Novom Južnom Walesu, Charishma Kaliyanda je održala govor ističući važnost ovog datuma.

Na početku svog obraćanja se prisjetila kako su ljudi sa prostora Zapadnog Balkana došli u Australiju formirajući svoje zajednice.

-Kako obilježavamo ove sedmice Dane izbjeglica ovdje sam da govorim u ime bosanske zajednice iz mog grada Liverpoola. Bosanska kulturna udruženja svakog 11. jula obilježavaju masakr u Sebrenici koji je priznat kao zločin genocida pred MKSJ. Sve žrtve nisu do sađa pronađene niti identificirane. UN je označio ovaj dan kao dan sjećanja na zločin genocida dajući podršku preživjelim i njihovim familijama. Bosanska zajednica svake godine obilježava ovaj datum a sada je to i ozvaničeno na svjetskom nivou usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na generalnoj skupštini UN. Ovakvo obilježavanje ima za cilj da se isti ili slični zločini ne ponove u Srebrenici ali ni u svijetu tražeći put pravdi i pomirenju pozivajući se na međunarodno pravo. Ne morate dalje gledati od Liverpula kako u praksi izgleda pomirenje jer u našoj zajednici imamo sve balkanske zajednice. Bez obzira na sukob u njihovim matičnim zemljama oni uspostavljaju prijateljske veze gajeći mutikulturalizam u praksi. Ovo je lakši dio duštvene kohezije. Međutim, ako želimo iskrenu i pravu koheziju, moramo ući u obuću onoga drugog i razumjeti njega. Zbog toga moramo učiti iz prošlosti kako ne bi dozvolili da nam se zločini ne ponavljaju – poručila je Kaliyanda.