Ovih dana nad našim prostorima zadržat će se oblak pustinjske prašine. Satelitski snimci pokazuju kako ovaj oblak "putuje" prema nama.

Blaž Šter, meteorolog u slovenačkoj Agenciji za životnu sredinu, na društvenoj mreži X podijelio je satelitske snimke na kojima se vidi kako se oblak pustinjske prašine širi našim područjima.

- Prva fotografija je od jučer, druga od danas. Nije slučajno da je pustinjska prašina gotovo uvijek prisutna tokom toplotnih talasa - dodao je Šter.

Agencija za životnu sredinu je naknadno saopštila da je prašina za sada još uvijek na visini, a da se narednih dana očekuju povišeni nivoi PM10 čestica pri tlu.

Uzrok prašine koja može doprijeti do Evrope su pješčane oluje, koje nastaju prilikom jakih vjetrova na velikim područjima pustinje Sahare, koja se proteže širom sjeverne Afrike. Da bi vjetrovi nosili prašinu hiljadama kilometara dalje prema Evropi, uslovi moraju biti povoljni: vremenski sistemi sa jakim vjetrovima. Do Starog kontinenta stižu uglavnom kada duboki ciklon opstane iznad zapadnog Mediterana i sjeverne Afrike.

Pustinjski pijesak može se zadržati nad Evropom nekoliko dana, možda ga odnesu jaki vjetrovi ili ga odnesu obilnije padavine.