Završena je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Dvije tačke dnevnog reda nisu dobile podršku, a Vlada FBiH je preostale tri povukla.


Delegatkinja Aida Obuća (SDA) kazala je da je ovo jedan vid neozbiljnosti delegata koji nisu prisutni jer su trebali nekoliko bitnih tačaka razmatrati.
Predložena odluka o usvajanju strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina nije dobila većinu glasova.
Obuća je kazala da se na njeno usvajanje čeka već tri godine.


- Nismo dali podršku jer smatramo da nam je potreban jedan bolji dokument. Poticaji se godinama isplaćuju i ono što su rekli ne stoji. Kada je riječ o podršsci Kluba Bošnjaka, ona danas nije bila 'za'. Bilo je dosta kritika na račun strategije. Strategija nam jeste potrebna ali i dolazak svih delegata koji će podržati – rekla je Obuća.

Delegat Tomislav Martinović (HDZ) komentirao je eventualnu blokadu i ne dolaske na sjednicu Doma naroda.
- Istina je da nedostaje određeni broj delegata. Mnogi su se izvinili na vrijeme, za dio nemamo izgovor. Nije dobro kad na ovakvim sjednicama nemamo puni sastav onih koji trebaju biti - rekao je Martinović.
(A. Husnić)