Hidratacija je veoma bitna naročito tokom toplih ljetnih dana, stoga nije loše pri ruci uvijek imati bocu vode. Međutim, važno je da izbjegavate vodu koja se zagrijala u plastičnoj boci jer to nije najbolja opcija.

Naime, kada je voda u plastičnoj boci izložena povišenim temperaturama, primjerice u automobilu ili pokraj prozora, njena kvaliteta može postati upitna.

Stručnjakinja za sigurnost i hrane iz Storage Box Shopa Sarah Lawson navodi da uobičajeni čin ispijanja tople flaširane vode može nositi skrivene zdravstvene rizike, kojih mnogi od nas nisu svjesni.

“Nemojte piti flaširanu vodu koja je bila na suncu ili u vrućem okruženju, poput automobila. Toplina može uzrokovati ispiranje štetnih hemikalija iz plastike u vodu. Održavanje hidratacije je važno, ali pijenje vode koja je bila na vrućini nije sigurno. Flaširanu vodu uvijek držite na hladnom kako biste zaštitili svoje zdravlje”, navela je.

Kada se flaširana voda zagrijava, hemikalije iz plastike mogu dospjeti u vodu. Te hemikalije, poput BPA i ftalata, mogu biti štetne ako ih pijete. Pijenje vode s ovim hemikalijama može izazvati loše osjećanje i uzrokovati zdravstvene probleme.

Ako pijete toplu vodu iz plastične boce, mogli biste imati probleme sa želucem, mučninu, bol u trbuhu, glavobolje, vrtoglavice te probleme s hormonima.

Stoga, flaširanu vodu uvijek čuvajte na hladnom mjestu i zbjegavajte je ostavljati na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Prema mogućnosti, ostavljajte je u frižideru ili koristite kockice leda.

Također, hidrataciju tijela možete održati uz pomoć namirnica koje su bogate vodom, a to su svakako: krastavci, zelena salata, paradajz, špinat, gljive, lubenica, dinja, jagode, brokula, narandže i grožđe.