Za Hayat.ba piše: Akademik Gradimir Gojer



Poznavao sam ga i ranije, ali profesionalno i ljudski spojio nas je rad na predstavi „Put u Raj“ Bosanskog narodnog pozorišta, zeničkog. U toj predstavi prema Krležinom filmskom scenariju bio je maestralan, iako se u procesu nastajanja te predstave "mučio"sa tekstom. Njegova upornost je pobjedila.

Burina je bio talentiran artist čiji je raspon ispoljavanja išao od teatra preko filma do nekih od najpopularnijih bh televizijskih serija.

Njegov talenat uočio sam u najranijim produkcijama Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti, a predstavom - autorskim projektom "Ptice Sarajeva" potvrdio mi je sve pozitivno što sam mislio o njemu.

Sjećam se njegovog beskrajnog prepisivanja ni malo jednostavnih Krležinih rečenica. Od te njegove glumački čvrste uloge postali smo profesionalno gledano suradnici, zatemeljeni i na ljudskom dubokom razumjevanju.

Vijest o smrti ovog istinskog histriona i junaka brojnih filmskih i tv serijala ostavlja duboku prazninu u bh, ali i jugoslavenskom glumištu, jer je jedno vrijeme bio članom Beogradskog dramskog pozorišta sa Crvenog krsta.

Mirno spavaj histrione, Harise...