Održana je 12. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prvi put je sjednicom predsjedavao Dragan Mioković. Prije početka je iz parlamentarne procedure povučen Prijedlog zakona o rudarstvu. Raspravljalo se o tome da Novi Travnik dobije status grada, postavljala su se zastupnička pitanja, predlagale inicijative, no čini se da ništa konkretno nije urađeno.

Burno je bilo na sjednici Federalnog parlamenta. Nakon neuspješnog intoniranja državne himne, za riječ se javio zastupnik Mahir Mešalić, koji je upitao predsjedavajućeg Dragana Miokovića kada će podnijeti ostavku. Razlog tome je mišljenje Venecijanske komisije koja je saopćila da je Marin Vukoja neustavno izabran za sudiju Ustavnog suda BiH. Sličnog mišljenja je DF-ov zastupnik Mirza Čelik.

Klub zastupnika Stranke za BiH podržao je većinu zakona, no, kako kaže Admir Čavalić, malo je žalosno što su to samo nacrti zakona, što znači da neće biti njihove implementacije u narednih godinu ili dvije.

Čavalić je postavio zastupničko pitanje o finansiranju kreditnog rejtinga Federacije koje se nedavno provelo.
Set fiskalnih zakona još nije usvojen, a bliži se 1. juli kada je Vlada FBiH zadala novi rok za donošenja niza zakona.

Na dnevnom redu je trebao biti i zakon o rudarstvu, no prije početka same sjednice povučen je iz procedure. Ranije je HDZ uložio amandman na Prijedlog, prema kojem bi kantoni imali nadležnost u eksploataciji skoro svih prirodnih resursa, a sada to ima Federacija BiH. Premijer Federacije Nermin Nikšić uputio je dopis Parlamentu u kojem navodi da Vlada povlači ovaj zakon s ciljem dodatnog usaglašavanja.

Raspravljalo se i o tri zakona iz resora rada i socijalne politike, i to o Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom, socijalnim uslugama i posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

(S.Delić)