Sportisti i klimatolozi upozorili su da bi ekstremna vrućina mogla učiniti "nemogućim" održavanje Olimpijskih igara ljeti za nekoliko godina.

U saradnji sa naučnicima za toplinu sa Univerziteta u engleskom Portsmouthu, grupa olimpijaca oglasila je uzbunu zbog porasta temperatura i kako bi one mogle dovesti do kolapsa ili, u najgorem slučaju, smrti sportista!

Izvještaj, nazvan "Vatreni prstenovi: Rizici od vrućine na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.", poziva Igre i druga sportska tijela da poduzmu mjere u vezi s klimatskim promjenama.

Jedna od preporuka je izmijeniti raspored takmičenja tako da se održavaju u hladnijim mjesecima ili u hladnije doba dana.

Za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu, koje počinju 26. jula, a završavaju 11. augusta, francuski prognostički centar Meteo France već je predvidio toplije uvjete od normalnih i objavio da postoji 70 posto šansi da će u julu i augustu biti toplije nego inače.

Održavanje Ljetnih olimpijskih igara bit će nemoguće: Mogle bi dovesti do smrti sportista

- Bez zajedničkih napora za smanjenje emisija ugljika nema sumnje da su Zemljine temperature na putanji koja će učiniti gotovo nemogućim, ako ne i potpuno nemogućim, održavanje ljetnih olimpijskih igara - rekla je Kaitlyn Trudeau, viša naučna saradnica u Climate Centralu.

U izvještaju su klimatski istraživači analizirali razliku u temperaturama od 1924. godine, kada je Pariz posljednji put bio domaćin Olimpijskih igara, do ove godine.

Otkrili su da je sada u prosjeku 3,1 stepeni Celzijusa toplije u sedmicama između jula i augusta.

Održavanje Ljetnih olimpijskih igara bit će nemoguće: Mogle bi dovesti do smrti sportista

Naučnici su primijetili da postoji veliki rizik od ekstremnih vrućina i dodali da je toplinski val 2003. u Francuskoj ubio više od 14.000 ljudi.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) rekao je da je ovo tijelo planiralo događaje kako bi se izbjegle vrućine i razvilo paket alata za zaštitu takmičara od ekstremnih temperatura.

U saopćenju su dodali da će se temperature na mjestima takmičenja pomno pratiti i da su "pružanje najboljih i najsigurnijih uvjeta sportistima i gledateljima glavni prioriteti za MOK i cijeli olimpijski pokret".

Izvještaj također podsjeća na Olimpijske igre u japanskom Tokiju 2021., koje su nazvane najtoplijim igrama u historiji s temperaturama iznad 34 stepena i vlagom koja se približava 70 posto, kao nevjerovatno izazovnim za sportiste.