U posljednjoj objavi na platformi X Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je listu zajedničkih interesa Sjedinjenih Američkih Država i građana BiH.

Prioritet i zajednički interes broj 1 je teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

Potom se navodi da je mirna i stabilna BiH, učinkovita, efikasna, odgovorna vlast na svim nivoima koja djeluje u korist svih građana, visoko na listi zajedničkih interesa.

Jaka demokratija u kojoj su osnovna prava i slobode zaštićeni i poštovani, također je na listi, kao i prosperitetna ekonomija koja podstiče i nagrađuje preduzetništvo i otvara nova radna mjesta za mladi naraštaj.

Kao zajednički interes navedeno je i jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije, kao i integracija BiH u Evropsku uniju.

Zajednički interes SAD i građana BiH su i institucije na državnom nivou sa kapacitetom i resursima za sigurnu evroatlantsku budućnost BiH.

Od posebnog i zajedničkog interesa su i poštovanje prema civilnim žrtvama rata u periodu 1992.- 1995. i okončanje politika podjele, kao i energetska nezavisnost i jeftini, pouzdani izvori energije, uključujući čistu energiju.

Sjedinjene Američke Države su strateški partner i dokazani prijatelj BiH na njenom putu ka sigurnoj budućnosti, naveli su iz Ambasade SAD.