Princeza od Walesa Kate Middleton objavila je novosti o svom zdravlju, prvi put od kada je u martu objavila da joj je dijagnosticiran rak. Potvrdila je da će se pridružiti članovima kraljevske porodice na vojnoj paradi ove subote.

Na profilima na društvenim mrežama Middleton je izjavila da "dobro napreduje" dok se podvrgava hemoterapiji, ali da još uvijek nije u potpunosti dobro.

- Dobro napredujem, ali kao što će svi koji prolaze kroz hemoterapiju znati, postoje dobri i loši dani - rekla je Kate u pisanoj poruci koju je podijelila Kensingtonska palača te dodala: "Tokom loših dana osjećate se slabo, umorno i morate se prepustiti svom tijelu da se odmara, ali u dobrim danima, kada se osjećate jačim, želite da se osjećate dobro."

Princeza je rekla da će se njen tretman nastaviti još nekoliko mjeseci: "Tokom dana kada se osjećam dovoljno dobro, radost je baviti se školskim životom, trošiti vrijeme na stvari koje mi daju energiju i pozitivu, kao i to da počinjem da radim malo od kuće".

Kate je također potvrdila u svojoj poruci da će se pridružiti članovima kraljevske porodice u subotu na Trooping the Color , vojnoj paradi koja se održava svake godine povodom obilježavanja zvaničnog rođendana vladajućeg monarha.

- Radujem se što ću ovog vikenda prisustvovati kraljevoj rođendanskoj paradi sa svojom porodicom i nadam se da ću se uključiti u nekoliko javnih angažmana tokom ljeta, ali isto tako znajući da još nisam 'na sigurnom' - rekla je princeza.

Dodala je kako uči da bude strpljiva posebno sa neizvjesnošću bolesti: "Trudim se da živim svaki dan, slušam svoje tijelo i dopuštam sebi potrebno vrijeme da se izliječim".

Pojasnila je koliko joj je značila podrška koju je dobila nakon objave dijagnoze te poručila: "Hvala vam puno na kontinuiranom razumijevanju i svima od vas koji ste tako hrabro podijelili svoje priče sa mnom".

Uz saopštenje je objavljena i fotografija princeze, koju je snimio britanski fotograf Matt Porteous, a prikazuje Kate, odjevenu u svijetli sako i farmerke, dok stoji ispod vrbe.